Počnite mršaviti! Evo kako da znate da li ste ovisni o šećeru !

0
847

sugar-craving
Konzumiranje hrane za čovjeka predstavlja hedonizam pa smo skloni da biramo i jedemo samo one namirnice koje mnogo volimo, često, i na našu štetu.
Često utjehu za tugu pronalazimo u slatkišima. Osjećaj sreće koji nam “šećer poklanja“ je kratkotrajan jer brzo blijedi. Tada se javlja osjećaj tjeskobe, pa ponovo dobijamo želju da utonemo u slatkiše. Zbog svega toga na slatkiše možemo vrlo lako da se “navučemo“, a ovo bi bili neki od pokazatelja da ne možete bez “slatke zanimacije“.

1. Konzumirate hranu zbog želje za određenom namirnicom, a ne zato što ste gladni. Pojedete puno više od planiranog i smatrate da će hrana otkloniti osjećaj nezadovoljstva.

2. Osjećate se tromo nakon prejedanja i jedete dok vam ne postane loše. Konzumiranje velike količine hrane u vama stvara osjećajnezadovoljstva zbog prejedanja.

3. Primećujete pojavu zdravstvenih i socioloških problema zbog prejedanja, ali uprkos tome nastavljate isto da se ponašate.

4. Potrebne su vam sve veće količine hrane (slatke hrane, određene namirnice za kojom žudite) kako biste osjetili zadovoljstvo i smanjili negativna osjećanja.

5. Brinete se zbog činjenice da morate da smanjite unos određene hrane.

6. Ukoliko neku namirnicu nemate na raspolaganju, učinićete sve da dođete do nje.

7. Nakon što ste prestali da konzumirate određene namirnice, želja za njima vam se samo pojačava.

Kako da smanjite potrebu za šećerom?
– Čitajte deklaracije na hrani i birajte namirnice koje ne sadrže dodani šećer; uvijek imajte na umu da je zavisnost od šećera vrlo štetna i da ćete učiniti neprocjenjivo puno za vlastito zdravlje čim i malo smanjite njegovu konzumaciju.

– Pokušajte da u prehranu uvedete kokosovo ulje koje će vam, poput šećera, brzinski podići nivo energije, ali bez učinka spuštanja energije; kokosovo ulje takođe smanjuje žudnju za slatkim i šećerom.

– Ukoliko nikako ne možete da prestanete da mislite na slatkiše koje ste spremili u fioci ili pak na ostatke torte od jučerašnje proslave, jednostavno izađite i prošetajte na desetak minuta ili nađite sebi neku zanimaciju.

Prirodan šećer koji se nalazi u voću svakako je bolji od bilo kog dodatog šećera. Ipak, dobro je da znate koliko šećera unosite u organizam kad jedete neobrađenu voćku, “smoothie“ ili voćnu salatu.

Izvor: cafe.ba/ekskluziva.ba

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here