Poucne lekcije: Starica napisala pismo koje je korisnije od savjeta psihologa

0
430

Starica koja je pismo napisala svojoj prijateljici, uštedjet će vam godine sazrijevanja i skupljanja životnih pouka.

Ono otkriva kako napraviti razliku između važnog i nevažnog.

“Draga Berta,

Više čitam, manje brišem prašinu. Sjedim u dvorištu i divim se pogledu, a korov u bašti me više ne nervira. Provodim više vremena sa svojom porodicom i prijateljima i manje radim.

Kad god je to moguće, život treba da bude obrazac prijatnih iskustava, a ne izdržljivosti. Sada pokušavam prepoznati te trenutke i cijenim ih.

Ne štedim ništa – koristimo dobar kineski porcelan i kristal za svaku posebnu priliku kao što je gubitak jednog kilograma, ispravna sudopera ili prvi procvjetali irisi.

Nosim moj dobar sako na pijacu. Moja teorija je da ako izgledam uspješno, mogu potrošiti 28 dolara na jednu malu kesu s namirnicama. Ne štedim svoj najbolji parfem za specijalne žurke, nego ga stavljam za prodavce i službenike u bankama.

‘Jednog dana’ i ‘uskoro’ gube vrijednost u mom rječniku. Ako je vrijedno da nešto vidim, čujem ili uradim, želim da vidim, čujem, uradim odmah.

Ne znam šta bi drugi uradili kada bi znali da neće biti ovdje sutra, što svi uzimamo zdravo za gotovo. Mislim da bi nazvali članove porodice i nekoliko bliskih prijatelja. Možda bi pozvali i nekoliko bivših prijatelja da im se izvine i sruše ograde svađa iz prošlosti.

Volim ih zamisliti kako izlaze u kineski restoran na večeru ili na neku hranu koju najviše vole. Samo nagađam – nikada neću znati.

One male stvari koje nisam završila bi me razljutile kada bih znala da su mi sati odbrojani. Bila bih ljuta što nisam napisala neka pisma koja sam namjeravala napisati ovih dana. Bilo bi mi žao što nisam svom mužu i roditeljima dovoljno često govorila koliko ih volim.

Jako se trudim ne štedjeti, ne zadržavam, ne odlažem bilo šta što bi unijelo smijeh u život. I svako jutro kada otvorim oči, kažem sebi da je to nešto posebno. Svaki dan, svaki minut, svaki udah je dar.

Možda je naš život postao drukčija pjesma od one koju smo zamišljali. Ali dokle god smo ovdje, i dalje možemo plesati.”

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here