Probajte ova prirodna sredstva koja smanjuju znojenje

0
1025

Znojenje je prirodni pokušaj tijela da spusti tjelesnu temperaturu. I dok fizički napor kao i boravak u toplom prostoru uzrokuju pojačano znojenje, ono se neretko manifestuje i u situacijama poput stresa i napetosti.

Mi smo za vas izdvojili 4 prirodna saveznika u borbi protiv znojenja, koja će nam u mnogome olakšati predstojeće ljetnje dane:

1. Jabukovo sirće

Jabukovo sirće djeluje kao prirodni dezodorans jer uništava bakterije. Dovoljno je da jednom dnevno njime prebrišete pazuhe. Suv tufer natopite mješavinom jabukovog sirćeta i vode u odnosu 2:1, pa prebrišite površine tijela na kojima se učestalo i jako znojite. Postupak ponovite svako veče pred spavanje.

2. Soda bikarbona

S obzirom na njeno pakovanje, možete je uvijek imati kod sebe, pa je ona najčešći i najefikasniji saborac u borbi protiv znojenja. Dodajte prstohvat sode bikarbone u malo vode ili na vlažne prste i nanesite ispod pazuha. Istrlajte kožu, ostavite da se osuši i papirnom maramicom uklonite ostatak praška.

3. Crni čaj

Tanin, kojim crni čaj obiluje, sadrži kiselinu koja djeluje kao prirodni antiperspirant. Na taj način utiče na žlijezde i smanjuje preterano znojenje. Skuvajte pola šoljice vode i u nju dodajte crni čaj. Nakon jednog minuta izvadite vrećice i odložite ih na tacnicu da se ohlade. Stavite vrećice ispod pazuha ili na područje na kom je znojenje pojačano, ostavite da deluje 5 minuta pa ih uklonite.

4. Limun

Limun se dosta dugo, kroz istoriju koristio za kontrolisanje tjelesnih mirisa, pa i protiv pojačanog znojenja. Citrična kiselina ubija bakterije, pa limun djeluje kao prirodni dezodorans, ali nakon tretiranja kože limunom trebalo bi izbjegvati odlazak na sunce.

Limun isjecite na pola i polovinom istrljajte pazuhe. Ostavite da djeluje 15 do 30 minuta pa isperite kožu hladnijom vodom.

Možda Vas zanima  Riješite se masne kose uz jednostavan trik

(lepotaizdravlje.rs)

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here