OVO SU STVARI KOJE VAM NIKO NEĆE REĆI O MENOPAUZI A TREBA DA ZNATE…

0
1201

Menopauza je prelazak žene iz reproduktivnog u nereproduktivno stanje te donosi mnoge simptome, a neki se simptomi mogu pojaviti čak 10 godina prije ulaska u menopauzu.

To je sasvim prirodna pojava i nemojte se birnuti zbog nje. Samo radite ono što volite, budite opušteni i lakše ćete proći kroz taj period.

Problemi sa spavanjem

Zbog pada  estrogena dolazi do poremećaja pri spavanju tako da možete osjećati nesanicu, promjene raspoloženja i fibromialgiju. Topla kupka u trajanju od 20-30 minuta prije spavanja, vam može pomoći da lakše zaspite.

 

Debljanje

Dobijanje kilograma se dešava u menopauzi i zato biste trebali biti spremni na to i jesti zdravu hranu, vježbati jer debljina inače nije zdrava i može dovesti do dijabetesa, srčanih bolesti. Kako biste to spriječili, vodite računa o svojoj kilaži.

Česte promjene raspoloženja

Promjene raspoloženja su česte u menopauzi, a mnoge žene postanu depresivne. Zato se opuštajte, radite aktivnosti koje volite, jedite zdravo i osjećat ćete se bolje.

Slabljenje kostiju

Hormon estrogen utiče na jačinu kostiju, zbog menopauze se ovaj hormon prestane lučiti. Zbog toga kosti postanu krhke i lomljive.

Valovi vrućine

Ovi napadi vrućine dolaze u fazama, a u menopauzi je uobičajeno da se temperatura tijela naglo podigne i spušta.  Da biste olakšali te napade, izbjegavajte stresne situacije, kofein, alkohol i neke lijekove.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here