Njemačke bolnice je koriste kao lijek: Ova biljka obnavlja kosti i zglobove bolje od svega!

0
1025

Kada se ljekar Oto Hajnrik Volk lično uvjerio u djelotvornost ove biljke, odmah ju je donio u rodnu zemlju, gdje se danas stalno sa uspejhom koristi.

Đavolja kandža ili harpagofit (Harpagophytum procumbens) je dio porodice susama, a potiče iz Južne Afrike. Naziv je dobila zbog korijena koji podsjeća na kandžu, i upravo se taj dio primjenjuje u liječenju.

Afrička plemena već hiljadama godina koriste đavolju kandžu kao sredstvo protiv bolova, za liječenje kožnih tegoba, i kao pomoć pri porođajima. Njom liječe i visoke temperature, konzumirajući njen čaj ili prah.

Za njeno širenje u Europu zaslužan je njemački ljekar i botaničar Oto Hajnrik Volk, koji se uvjerio u izuzetnost đavolje kandže dok je živio u Nambiji tokom Drugog svjetskog rata.

Naime, on je posmatrao šamana kako ovom biljkom liječi teško ranjene hotentotske ratnike, a zatim je otkrio gdje šaman bere đavolju kandžu. Od tada se đavolja kandža proširila u Europu, i postala popularna za liječenje brojnih tegoba, ali prvenstveno artritisa i reume.

Danas se od svih evropskih zemalja đavolja kandža najviše koristi upravo u Njemačkoj (Njemačka je zvanično odobrila đavolju kandžu za liječenje artritisa, bolova u krstima, koljenima i kukovima, i kao sastojak brojnih antireumatskih preparata).

Đavolja kandža se koristi kao lijek za osteoartritis, reumatoidni artritis, giht i tendinitis. Ova biljka takođe snižava temperaturu i ima protivupalna svojstva, što je čini korisnom kod gripa, prehlada i mnogih infekcija. U nekim evropskim zemljama primjenjuje se kao prirodna zamjena za kortikosteroide.

U ovu svrhu koriste se injekcije tečnog ekstrakta đavolje kandže. Povoljna je i za starije osobe, jer normalizuje rad srca, nivo holesterola u krvi i probavu.

Postoji sve više dokaza da đavolje kandža pomaže u brzom uklanjanju bolova uzrokovanim upalnim procesima u zglobovima. Smatra se da je po delotvornosti jednaka ibuprofenu. Poznato je da antireumatski lijekovi škode sluzokoži želuca. Suprotno tome, đavolja kandža na stomak ima krajnje blagotvorno djelovanje.

Budući da moderna medicina nema sredstvo koje bi izliječilo osteoartritis, đavolja kandža je zlatna pomoć kod ove bolesti, jer osim što smanjuje upalu i bolove – pomaže i u izgradnji hrskavice. Njeno djelovanje je pojačano u kombinaciji sa sveprisutnim glukozaminom i kondroitin sulfatom.

Kod loše probave ili gubitka apetita uzima se čaj, ekstrakt ili tinktura đavolje kandže.

Recept za čaj od đavolje kandže

Pustite kašičicu suhog korijena da ključa 20 minuta u četiri decilitra vode. Zatim pustite da se ohladi, i procijedite. Pijte 2 do 3 šolje ovog čaja dnevno.

Napomena: Đavolju kandžu ne smiju da konzumiraju trudnice, dojilje i osobe s čirom na želucu.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here