Ovo sigurno niste pokušali: Mršavljenje na kineski način!

Posted on Oct 3 2017 - 10:44pm by Mirela Mirelic

Ne postoji jedna dijeta koja je učinkovita za sve. Prema kineskoj medicini, reduciranje unosa kalorija samo po sebi neće dati dugoročno željene rezultate, samo će pogoršati stanje u ionako iscrpljenom organizmu.

Činjenica da imate previše kilograma, kaže ova drevna medicina, samo je simptom unutarnjeg energetsko-zdravstvenog problema, ne njezin uzrok. Da biste ga riješili, treba se usmjeriti na uzrok, a ne samo simptom.

To ne znači da su Kinezi imuni na debljinu. Statistika kaže da je u Kini u 2002. godini bilo 70 milijuna pretilih osoba, a taj se broj pripisuje pomami za svime što dolazi sa Zapada, pa tako i zapadnjačkom hranom. Problem prekomjerne težine nije samo u jednostavnoj činjenici da previše jedemo, nego u tome što jedemo neprikladnu hranu na neprikladan način, s istim takvim emocijama i načinom života.

Umorni, usporeni i stalno gladni

U kineskoj tradicionalnoj medicini postoje različite dijagnoze i scenariji kako je do prekomjerne težine došlo, no najčešći je deficijencija ili disbalans energije u slezeni. Prevedeno na najjednostavniji jezik, to bi značilo da slaba probava ne dopušta tijelu da efikasno apsorbira i transportira hranu.

Dakle, bez obzira na to koliko količinski ili kvalitetno jeli, nakon obroka ste umorni, usporeni i vrlo brzo gladni jer vaše tijelo ne dobiva nutrijente iz hrane. Sve to čini proces mršavljenja iznimno teškim i sporim. To vas pak tjera da ponovno jedete i eto vas u začaranom krugu.

Simptomi neravnoteže slezene

Prema hrani za kojom žudite moguće je odrediti što vam se događa u tijelu. Želja za previše masnom, previše obrađenom, preslatkom ili prehladnom hranom, kao i hladnim napicima, govori o neravnoteži u tijelu, a dodatno može oštetiti probavu. Kasno jelo osobito oštećuje probavni sustav.

Klasični simptomi neravnoteže slezene su nadutost, pretjerana potreba za slatkim, izbirljivost i prebiranje po hrani, alergije i intolerancija na hranu, obješena koža (slezenski meridijan daje energiju i koži). Okus slatkoga direktno je povezan sa slezenom i želucem. Kad tijelo traži slatko, to je znak da ne dobiva dovoljno energije iz hrane, no jedući slatko, taj problem samo pogoršavamo. Ono za čime žudimo najčešće je najgore za nas, a ta potreba za slatkim prestaje kad osnažimo energiju svoga probavnog sustava.

Leave A Response