Ovo sigurno niste pokušali: Mršavljenje na kineski način!

0
1399

Ne postoji jedna dijeta koja je učinkovita za sve. Prema kineskoj medicini, reduciranje unosa kalorija samo po sebi neće dati dugoročno željene rezultate, samo će pogoršati stanje u ionako iscrpljenom organizmu.

Činjenica da imate previše kilograma, kaže ova drevna medicina, samo je simptom unutarnjeg energetsko-zdravstvenog problema, ne njezin uzrok. Da biste ga riješili, treba se usmjeriti na uzrok, a ne samo simptom.

To ne znači da su Kinezi imuni na debljinu. Statistika kaže da je u Kini u 2002. godini bilo 70 milijuna pretilih osoba, a taj se broj pripisuje pomami za svime što dolazi sa Zapada, pa tako i zapadnjačkom hranom. Problem prekomjerne težine nije samo u jednostavnoj činjenici da previše jedemo, nego u tome što jedemo neprikladnu hranu na neprikladan način, s istim takvim emocijama i načinom života.

Umorni, usporeni i stalno gladni

U kineskoj tradicionalnoj medicini postoje različite dijagnoze i scenariji kako je do prekomjerne težine došlo, no najčešći je deficijencija ili disbalans energije u slezeni. Prevedeno na najjednostavniji jezik, to bi značilo da slaba probava ne dopušta tijelu da efikasno apsorbira i transportira hranu.

Dakle, bez obzira na to koliko količinski ili kvalitetno jeli, nakon obroka ste umorni, usporeni i vrlo brzo gladni jer vaše tijelo ne dobiva nutrijente iz hrane. Sve to čini proces mršavljenja iznimno teškim i sporim. To vas pak tjera da ponovno jedete i eto vas u začaranom krugu.

Simptomi neravnoteže slezene

Prema hrani za kojom žudite moguće je odrediti što vam se događa u tijelu. Želja za previše masnom, previše obrađenom, preslatkom ili prehladnom hranom, kao i hladnim napicima, govori o neravnoteži u tijelu, a dodatno može oštetiti probavu. Kasno jelo osobito oštećuje probavni sustav.

Klasični simptomi neravnoteže slezene su nadutost, pretjerana potreba za slatkim, izbirljivost i prebiranje po hrani, alergije i intolerancija na hranu, obješena koža (slezenski meridijan daje energiju i koži). Okus slatkoga direktno je povezan sa slezenom i želucem. Kad tijelo traži slatko, to je znak da ne dobiva dovoljno energije iz hrane, no jedući slatko, taj problem samo pogoršavamo. Ono za čime žudimo najčešće je najgore za nas, a ta potreba za slatkim prestaje kad osnažimo energiju svoga probavnog sustava.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here