UPOZORENJE: Vaši nokti mogu da asociraju na bolest, pogledajte ovih 5 simptoma

0
1575

Crvene linije na noktima mogu biti znak problema sa srcem

Boja, oblik i debljina vaših noktiju su prvi simptomi koji vam mogu ukazati na neke zdravstvene probleme, čak i one ozbiljnije. Stoga je vrlo važno da obratite pažnju na bilo kakve promene u boji, mrlje ili promene u debljini noktiju.

Boja noktiju

Zdravi nokti treba da su rozi sa belim lukom u dnu nokta. Zeleni nokti su znak bakterijske infekcije. Crvene linije na noktima mogu biti znak problema sa srcem. Plavi nokti ukazuju na to da nemate dovoljno kiseonika u krvi.

Beživotni nokti ukazuju na nedostatak vitamina, a beli nokti upozoravaju da imate problema sa jetrom. Tamne fleke na vrhovima noktiju su znak starenja. Bele flekice u korenu noktiju mogu ukazati na početak psorijaze.

Debeli nokti

Debeli nokti nisu ni prirodni ni česti. Ukoliko su vaši nokti značajno deblji, moguće je da imate problema sa plućima. Debeli i užlebljeni nokti ukazuju na gljivičnu infekciju dok ispucali i debeli nokti ukazuju na probleme sa tireoidnom žlezdom. Veoma debeli nokti mogu biti znak loše cirkulacije.

Ispucali nokti

Do pucanja noktiju dolazi usled nedostatka folne kiseline, vitamina C i proteina. Ispucali nokti se najčešće povezuju sa lošom ishranom.

Krivi nokti

Ukoliko su vam nokti iskrivljeni ka spolja i podsećaju na kašiku, moguće je da nemate dovoljno ili da imate previše gvožđa u organizmu, ali i da imate neko srčano oboljenje.

Užlebljeni nokti

Ovaj neprijatan fenomen može ukazivati na početak psorijaze ili bolesti koja uzrokuje gubitak kose.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here