UMOR, DEBLJANJE, DEPRESIJA, OSJET HLADNOĆE…: Ovo su znaci da ste oboljeli od najraširenije bolesti na svijetu

0
1330

Ovi i brojni drugi simptomi povezuju se s bolešću štitnjače, koja je nakon dijabetesa, najraširenija bolest endokrinog sustava na svijetu.

Prema podatcima Svjetske zdravstvene organizacije, čak 2 milijarde ljudi bori se s problemima vezanima uz nepravilan rad ove male žlijezde.

Simptomi koji se isprva mogu pripisati menopauzi ili nekoj od kroničnih bolesti, u biti su znaci nepravilnog rada štitnjače, hipertireoze (pojačanog lučenja hormona) ili hipotireoze (slabijeg lučenja hormona).

Jedan od razloga je nedostatak joda u organizmu, slijede stres, stil života, geni…

No utječu i brojni drugi faktori, koje valja uzeti u obzir.

Istraživanje sa sveučilišta Loma (SAD) sugerira da vegetarijanski stil prehrane zapravo može imati i zaštitnu funkciju za zdravlje štitnjače.

 

Eliminacijom crvenog mesa (osobito junetine i svinjetine) umanjuje se rizik od visokih krvnih razina C reaktivnog proteina – CRP-a, pokazuje studija.

Visoka razina tog proteina u direktnoj je svezi s upalnim procesima u tijelu, a upravo problemi vezani uz rad štitne žlijezde involviraju upalne procese.

Zato je, uz meso, nužno da kroz 2 mjeseca “reprogramiranja” vaše štitnjače eliminirate i sve one namirnice koje potiču i održavaju upalu u tijelu.

Dobre i loše namirnice

Za početak, obavezno isključite svu hranu koja sadrži gluten i uvesti bezglutenske varijante tjestenine i kruha.

Preporučeno je izbjegavati namirnice koje sadrže tiouracil i sve goitrogene namirnice, budući da utječu na razinu hormona u tijelu i time remete rad štitnjače.

Zato nisu pogodne namirnice iz porodice kupusnjača (brokula, prokulice…), soja i sojini proizvodi te sva hrana koja sadrži rafinirani šećer.

Izbjegavajte:

soju i sve sojine proizvode

gluten

kikiriki

pinjole

proso

jagode

breskve

batat

brokulu, cvjetaču, prokulice

kupus, kelj

rotkvice

pastrnjak

Koristite zdrave i korisne masnoće, orašaste plodove, mahunarke, voće i povrće.

Idealan izbor su morske alge, bogate jodom i drugim hranjivim tvarima, a koje se moraju naći na vašem jelovniku za zdraviju štitnjaču.

Štitnjači možete pomoći i kvalitetnim dodatcima prehrani, u obliku vitamina i minerala.

No, nisu svi dodatci prehrani dobri i za štitnjaču, a mnogi od njih imaju i interakciju sa sintetskim lijekovima koje možda već uzimate kao propisanu terapiju.

Zato je bitno znati koje je vitamine i minerale nužno uzimati, a kod kojih je potreban poseban oprez.

Preporučeni su: jod, vitamini B skupine, cink i selen te hrana bogata L-tirozinom.

izvori: (SB / Alternativa)

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here