Sve što ste htjeli i trebali znati o vagi*alnom sekretu, a sramota vas je pitati

0
3016

sekret

Loading...

Kao i većina žena kojima se mnogo toga svakodnevno dešava u životu, sigurno ne pridajete mnogo značaja vaginalnom sekretu. Dok god izgleda “normalno” – što znači da je proziran ili bijele boje i vodenast ili blago ljepljiv, u zavisnosti od perioda ciklusa u kojem se trenutno nalazite – nemate razloga za zabrinutost. Međutim, kada nešto ne izgleda kako treba (ili ako se osjeti neprijatan miris) to je najčešće znak za uzbunu. Možda ga ima više nego što je to uobičajeno, boja je čudna ili se osjeti neprijatan miris za koji znate da nije baš najbolji znak. Prije nego što počnete da paničite, pročitajte sljedeći mali vodič

 

Sekret je proziran

ili je blago bijele boje, mokar i rastezljiv.

Najvjerovatnije je riječ o ovulaciji. Ovaj “klizavi” sekret pojavljuje se sredinom ciklusa; to je način na koji tijelo olakšava spermi da lakše klizi u vaginu i oplodi jajnu ćeliju. Sekret tokom ovulacije može biti obilan i sasvim je normalan.

Sekret je bijel, grumenast i izaziva svrab.

Najvjerovatnije je riječ o gljivičnoj infekciji koja je prouzrokovana prekomjernim razmnožavanjem gljivica koje obično pomažu u održavanju ravnoteže u vagini na optimalnom nivou. Sekret je obilan i potpuno bijele boje. I iako nema miris, obično je praćen svrabom na spoljašnjem ili unutrašnjem dijelu usmina. Gljivična infekcija veoma je česta i mogu je uzrokovati mnogobrojni faktori (neki od njih uključuju korištenje antibiotika ili sjedenje u vlažnoj odjeći)

 

Sekret je žućkasto-zelene boje i, eventualno, malo pecka

. Najvjerovatnije je riječ o hlamidiji ili gonoreji, dva česta seksualno prenosiva oboljenja. Drugi znaci ove dvije infekcije uključuju bol u karlici i peckanje prilikom mokrenja. Međutim, mnoge žene često nemaju nikakve simptome. Kada se hlamidija ili gonoreja dijagnostikuju, veoma lako se liječe antibioticima.

Sekret je sivkast, nije obilan i ima snažan miris.

Najvjerovatnije je riječ o bakterijskoj vaginozi. Miris je ono što defniše ovu cijelu “situaciju” – veoma je jak i podsjeća na miris ribe. Bakterijska vaginoza veoma je česta – to je najčešća vaginalna infekcija kod žena uzrasta od sedamnaest do četrdeset i četiri godine, a veoma lako se liječi pomoću lijekova, jednom kada se dijagnostikuje. Zbog čega dolazi do nastanka bakterijske vaginoze? To je (pomalo) misterija, ali obično znači da je nešto poremetilo bakterijsku ravnotežu u vagini, iako stručnjaci nisu uvijek sigurni šta bi to moglo biti.

 

Sekret je kremast, ima neugodan miris te je kombinacija zelene i sive boje.

Najvjerovatnije je riječ o trihomonijazi. Riječ je o polno prenosivom oboljenju kod kojeg se žene smatraju nosiocem, a muškarci faktorom širenja. Ono što je alarmantno jeste da žene i muškarci koji imaju trihomonijazu često ne pokazuju nikakve simptome, a ako se ne liječi, ona može “olakšati” ženama da dobiju HIV virus. Dobra vijest je da se trihomonijaza veoma brzo i lako liječi pomoću lijekova.

 

Sekret je krvav. Najvjerovatnije je riječ o krvarenju koje se dešava prvih par mjeseci nakon što žena počne koristiti kontracepcijske pilule, jer se njeno tijelo navikava na nove hormone. Ako je sekret tamno-crven ili je braonkast, tu može biti riječ o ostacima krvi od mjesečnice kojima je trebalo malo više vremena da “napuste” vaginu. U rijetkim slučajevima, krvav sekret može da signalizira nešto mnogo opasnije – primjera radi, prekanceroznu ozljedu grlića materice. Najbolje je da se obratite ginekologu kako biste otklonili sve sumnje

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here