Suncokretovo ili maslinovo ulje? Na čemu da pržimo?

0
1266

110447_ulja-kolaz_630x0

Nijedno ulje nije zdravo ako se pregreje i zadimi. U tom slučaju čak i ulje od koštica grožđa, koje ima najvišu tačku pregrevanja, oslobađa toksine i slobodne radikale koji dovode do hroničnih oboljenja i prevremenog starenja organizma, kaže dr Svetlana Pejić Gerić, specijalista opšte medicine sa dugogodišnjim iskustvom u oblasti nutricionizma i dijetetike.

Hladno ceđeno suncokretovo ulje je jako zdravo, ali ne za prženje. Maslinovo je dobro za sve

 

Ako prženu hranu jedemo četiri puta nedeljno, rizik od povišenog holesterola i srčanih oboljenja povećava se za 68%!

Prženje je, kao što znamo, najnezdraviji način spremanja hrane. Ali ako se prži na dobro odabranom ulju i na nižim temperaturama, ono može da bude manje štetno.

46711_shutterstock-114007006_630x0

Rafinisano suncokretovo ulje nije dobro ni za prženje, a ni kada je termički neobrađeno. Hladnoceđeno je, međutim, veoma zdravo

Suncokretovo ulje: odlično za salate, loše za kuvanje
Kod nas se najviše koristi rafinisano suncokretovo ulje, koje se dobija procesom hidrogenacije. Ovim procesom stvaraju se trans masti, koje su loše po zdravlje, tako da rafinisano ulje nije dobro ni za prženje, a ni kada je termički neobrađeno.
– S druge strane, hladno ceđeno suncokretovo ulje je veoma zdravo. Puno je vitamina E i Omega 6 masnih kiselina, ali ni ono nije pogodno za prženje. Naime, što su masne kiseline nezasićenije, to lakše oksidišu, čime gube sva hranljiva svojstva. Hladnoceđeno suncokretovo ulje idealno je za pripremu dresinga za salate – kaže naša sagovornica.
Tačka pregrevanja suncokretovog ulja je 150° C.

Ulje semenki koštica grožđa: idealno za prženje
Kao i sva druga ulja od semenki, i ulje od koštica grožđa bogati je Omega 6 i Omega 3 masnim kiselinama, oleinskom kiselinom i vitaminom E. Hladnoceđeno, kao dresing za salate ili bareno povrće, pomaže smanjenje nivoa lošeg holesterola u krvi (LDL) i triglicerida. Osim toga, utiče na podizanje dobrog holesterola (HDL).
– Zbog visokih koncentracija vitamina E i oleinske kiseline, ovo ulje je rezistentno na visoke temperature i pogodno je za prženje – objašnjava dr Pejić Gerić.
Temperatura  na kojoj gubi pozitivna svojstva je 216° C.

5967_malsinovo-ulje-foto-Shutterstock_630x0

Namirnice jedva da upijaju maslinovo ulje, tako da ono manje od svih drugih ulja menja ukus hrane

 

Ulje se kvari posle tri nedelje
Da bi ulje sačuvalo svoja nutritivna svojstva, treba ga držati na tamnom mestu, u staklenim flašama i obavezno ga udaljiti od izvora toplote dok kuvamo. Iako su baloni jeftinija pakovanja, bolje je kupovati ulje u flašama jer, kada se jednom otvori, treba ga potrošiti u periodu od dve-tri nedelje.

Maslinovo ulje:

zdravo je i hladno i prženo
Kod nas vlada mišljenje da maslinovo ulje nije dobro za prženje, što je sasvim pogrešno. Maslinovo ulje je sastavljeno od oleinske kiseline i vitamina E, što ga čini rezistentnim na visoke temperatura i odličnim izborom za prženje. Njegaova tačka pregrevanja je 180° C.
Namirnice jedva da ga upijaju, tako da ne dolazi do promene ukusa.
Druga zabluda je da je za prženje bolje rafinirano maslinovo ulje od hladnoceđenog. Rafinirano ulje je mešavina ulja i sam naziv, kao i cena, govore nam da se ne radi o kvalitetnom ulju.

Izvor : www.zena.blic.rs

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here