Simptomi raka dojke koje nikako smijete zanemariti

0
1729

Simptomi raka kao bol, kvržice i promjene na bradavicama znakovi su koji bez sumnje ukazuju na rak dojke. Oni su uglavnom poznati, ali ne ignorirajte ni svrbež, crvenilo i mrlje na koži
Iako su kvržice i bol u predjelu dojki te deformacije bradavica najčešći znakovi koji ukazuju na ovu okrutnu bolest, sve je više slučajeva otkrivanja raka dojke na temelju naizgled bezazlenih promjena na koži.
Zrnata tekstura, izgled narančine kore, nabori i zadebljanja, svrbež oko bradavica, iscjedak, promjene u veličini ili obliku dojke, bol u predjelu pazuha te proširene i vidljivije vene – simptomi su koji također ne smiju biti ignorirani.
– Drugačiji simptomi od onih uobičajenih znaju biti povezani s pozicijom raka, oni nikako ne znače da je situacija blaža – upozorava dr. Emma Pennery.

Primjerice, tumor koji se smjestio u kanalima dojke ne uzrokuje vidljive kvržice jer se bolest širi preko grudne maramice. Promjene na koži poput vidljivih vena upućuju na rak koji je blokirao krvne žile, dok svrbež oko bradavica ukazuje na rijedak oblik tumora, tzv. Pagetovu bolest.
Navedene promjene ne znače nužno najgori scenarij, ali valja biti na oprezu.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here