POZNATI GINEKOLOG UPOZORAVA: Ove menstrualne probleme nipošto ne ignorišite!

0
1481

Loading...

U toku menstrualnog ciklusa nemojte zanemarivati brojne simptome. Ukoliko ih zanemarite možete dovesti do većih problema.

Obilna krvarenja

Ukoliko su vaša krvarenja zaista obilna, može znati da imate ciste i da je možda neka pukla. Ciste se daju liječiti, ali ukoliko ih zapustite i ne  liječite, možete dovesti do mnogih problema, a i da imate poteškoće da zatrudnite.

Savjetovat ćemo vas da odete ljekaru, ali i da kada perete intimno područje ne koristite vruću vodu. Može dovesti do odljeva. Pranje intimnog područja vrućom vodom kada ste trudni, može dovesti do pobačaja.

Također, prva tri dana kada vam je obilno krvarenje, nemojte se čitavi kupati jer ćete tako dovesti do većeg krvarenja. Nemojte nas pogrešno shvatiti, održavajte higijenu, perite intimno područje, ali nemojte se odjednom kupati.

Odsustvo menstruacije

Može ukazivati na hormonalne probleme, probleme sa štitnom žlijezdom stres, prekomjerna vježba, dijeta.

Ukoliko vam baš puno kasni menstruacija, npr. zna se desiti da kasni i po mjesec dana, uzrok može biti stres, ali i policistični jajnici. Stoga, otiđite ljekaru.

Nemirni hormoni

Često se desi da imate probleme s  hormonima tokom menstracije i zato možete prolaziti razne simptome.

Ostale tegobe

Moguće je da ukoliko patite od drugih bolesti, npr. artritis i sl da će se ti simptomi još više izraziti za vrijeme menstruacije.

Krvarenje koje traje više od 10 dana

Ovaj simptom može značiti da imate miom koji je možda pukao. Nije opasno, ali ne zapuštajte. Otiđite ljekaru.

Promjene raspoloženja

Ovo se često dešava zbog hormona u toku menstrualnog ciklusa.

Kako biste olakšali simptome, popijte čaj od nane, kunice ili matičnjak koji je dobar za smirenje. Nemojte stalno piti lijekove protiv bolova jer štete vašim organima i stvaraju vam ovisnost.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here