POSLEDNJA ISTRAŽIVANJA POKAZUJU: U AUSTRIJI PROSEČNA PLATA 3.600€, EVO KOLIKA JE NA BALKANU! (FOTO)

0
702

Sasvim sigurno, mnogo je razloga zbog kojih se stranci odlučuju da potraže posao u Beču ili nekom drugom austrijskom gradu. Pisali smo o uslovima rada, širokom spektru poslova i upražnjenih radnih mesta, radnom zakonodavstvu, svakovrsnoj pomoći i zaštiti prava radnika. Svemu rečenom dodaćemo ključne podatke. Naravno, reč je o podacima o veličini plata u Austriji, po pojedinim delatnostima. To su zvanični statistički podaci, obradjeni po metodologiji nadležne institucije.

Loading...

Prema ovim podacima, prosečna zarada u Austriji iznosi 3.662 EUR, mesečno. Kada je u pitanju raspon ostvarenih zarada, kreće se od minimalne zarade od 1.000 EUR do maksimalne zarade od 17.971 EUR. Srednja vrednost koja svrstava zarade u više i niže je 3.000 EUR.

Još zanimljiviji i korisniji mogu biti podaci o zaradama koje se ostvaruju u pojedinim delatnostima. U sledećoj tabeli zarade u Austriji, iskazane na mesečnom nivou, svrstane su od najmanje plaćenih ka najviše plaćenim delatnostimaNakon što ste videli kolike su plate u Austriji red bi bio da se pozabavimo i platama u našem regionu. Prema poslednjim zvaničnim statističkim podacima, najveće prosečne plate u regionu su u Sloveniji i Hrvatskoj, a najmanje u Makedoniji i Bosni i Hercegovini.

1. Podaci iz Slovenije su pokazali da je krajem 2017. godine prosečna neto mesečna zarada u toj zemlji porasla na 1.462 evra, što je nominalno povećanje od 3,1 posto, a realno od 1,7 posto u odnosu na 2016. godinu.

Prošle godine je i u privatnom i u javnom sektoru Slovenije zabeležen rast prosečne mesečne zarade.

2. Nakon Slovenije sledi Hrvatska u kojoj, prema najnovijim podacima, prosečna plata iznosi oko 835 evra, piše agencija Anadolija.

3. Sledi Crna Gora u kojoj je, prema najnovijim podacima Zavoda za statistiku Crne Gore (Monstat), prosečna plata poslednjeg meseca 2017. godine iznosila 512 evra.

4. Posle Crne Gore, najviša prosečna primanja su zabeležena u Srbiji gde je, kako pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku, prosečna neto plata u decembru 2017. godine iznosila 42.344 dinara, odnosno 359 evra, što je nominalno i realno povećanje za 14,2 posto u odnosu na novembar.

Najniže prosečne plate u regionu Balkana zabeležene su u Bosni i Hercegovini i Makedoniji.

5. Prema podacima Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine, prosečna mesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini decembru 2017. godine iznosila je 862 KM, ili 440 evra.

6. U Makedoniji je u novembru 2017. godine prosečna neto mesečna zarada bila je 377 evra.

Izvori: blog.sljaka.com i mondo.rs

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here