Pijavicama protiv TROMBOZE

0
572

Loading...

Drevni lekari koristili su hirudoterapiju u lečenju različitih tegoba, a danas se sve više ljudi opredeljuje za ovu isceljujuću metodu koja se izvodi u strogo kontrolisanim uslovima, bez neželjenih nuspojava

EKSPERT: DR NATALIA GUŠLO PETRIĆ, HIRUDOLOG

Da li ste čuli za hirudoterapiju? Narodski rečeno, reč je o lečenju pijavicama. Kako taj metod izgleda u praksi, u kojim slučajevima je od koristi, može li se kombinovati s drugim tretmanima… Na ova i niz drugih pitanja odgovore smo potražili od hirudologa dr Natalije Gušlo Petrić, iz ”Balans Medika centra”.

Šta je hirudoterapija?

Hirudoterapija (latinski hirudina – pijavica) metod je netradicionalne medicine, a reč je o lečenju različitih bolesti pomoću pijavica

Kako ste se zainteresovali za taj metod lečenja?

Uvek sam istraživala (za mene) nove metode lečenja i podmlađivanja. Moje dve drugarice imale su isti zdravstveni problem – endometriozu, i jedna se odlučila za operaciju a druga se lečila pijavicama. Posle završetka terapije pijavicama ta druga ne samo što je ozdravila već je izgledala i deset godina mlađe. To me je podstaklo da detaljno izučim ovu metodu.

Otkad se pijavice koriste u terapijske svrhe?

Je li taj vid terapije s vremenom dobijao ili gubio na značaju i kakav status danas ima? Lekovite osobine pijavica poznate su od davnina. U medicinskim knjigama drevnih civilizacija Egipta, Indije, Grčke i Italije postoji opis metode lečenja pijavicama. Primenjivali su ih i Hipokrit (IV iV vek p.n.e.) i Avicena (Ibn Sina od 980. do 1037. godine).

Najpopularnije su bile od XV do XVII veka, bar u Evropi. Kako su pričali u ta vremena, ”puštale su lošu krv”, a 1829. godine zabeleženo je da se samo u Francuskoj za lečenje koristilo 33 miliona pijavica godišnje, a u Londonu čak sedam miliona.

U istom periodu, Rusija je izvozila 70 miliona pijavica godišnje. Najpoznatiji ruski lekari, Mudrov i Pirogov, koristili su pijavice kao obaveznu terapiju. U današnje vreme, u Rusiji pijavica ima status leka. U Rusiji i Evropi hirudina se prodaje u apotekama. U Sankt Peterburgu postoji prva katedra za hirudoterapiju, gde se obučavaju lekari i naučno se istražuju fermenti pijavice.

U koagulativno delovanje fermenata pijavice istraživao je Džon Hajkraft, 1884. godine, a danas se zna za više od 500 fermenata. Hirudoterapija se primenjuje u medicinskim centrima i bolnicama u Rusiji i Evropi. Mi koristimo medicinske pijavice, uz sve potrebne inspekcijske dozvole o njihovoj ispravnosti i sigurnosti za upotrebu.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here