OVO ŠTO SE DEŠAVA OVIH DANA NIJE SLUČAJNO: Prave poplave, suše, vrućine, hladnoće… tek nam stižu?!

0
1110

Sa različitih krajeva svijeta ovih dana stižu vijesti o vremenskim ekstremima. U Sydneyu (Australija) je danas zabilježen najtopliji dan u posljednjih skoro 80 godina, a živa u Penrithu se popela na čak 47,3°C. U velikom dijelu Sydneya temperature su dostigle svoj vrhunac u 15 sati u nedjelju, a najveći uticaj topline je dolazio sa zapada. U Richmondu je izmjereno je 46,3°C , a temperatura u Bankstownu premašila je 45 °C.

S druge strane, nezapamćen udar hladnoće pogodio je dijelove Sjedinjenih Američkih Država i tek se očekuje da zima malo popusti, prenosi “Doznajemo“.

Vremenski ekstremi sve češće pogađaju i naše krajeve. Ovih dana svjedočimo neočekivano toplom vremenu za doba godine.

Na pitanje da li je ovo naznaka klimatskih promjena ili nešto “normalno”, glavni meteorolog “HRT-a” Zoran Vakula izjavio je svojedobno…

– Ne možemo tvrditi da su ovakvi lokalni događaji i kod nas i u svijetu direktna posljedica klimatskih promjena. No, ono što je zanimljivo – premda bismo nakon stotinjak godina svakodnevnih mjerenja mogli zaključiti kako smo već doživjeli sve što smo mogli, mi gotovo svaku sezonu, pa čak i svaki mjesec imamo neki novi ekstrem, novi rekord.

– Gotovo pa sigurno, sve češće i žešće ekstremne vremenske pojave događaju se baš zbog tog globalnog zatopljenja, klimatskih promjena i varijacija. Valja nam se tomu prilagoditi i smanjiti svoje djelovanje na svijet koji nas okružuje, kako ne bismo pomislili da nam to priroda uzvraća udarac, mišljenje je Vakule.

VREMENSKI EKSTREMI

Neki su se prisjetili i ne tako davnog upozorenja stručnjaka koji tvrde da bi se uskoro moglo dogoditi nešto što se nije desilo u posljednjih 100.000 godina – da se led s vodene površine na Arktiku otopi. Posljedice bi mogle biti velike u različitim dijelovima svijeta, a jedno od područja koje bi moglo biti ugroženo je i Balkan.

Moguće posljedice su vremenski ekstremi kakvi dosad nisu zabilježeni – poplave, suše, vrućine, hladnoće…

– Moje predviđanje je da će led na Arktiku nestati…, izjavio je svojedbno profesor Peter Wadhams s Univerziteta Cambridge.

– Topljenje leda odnosi se na centralni dio Arktika i Sjeverni pol, dodao je on.

Vjeruje se da je Arktik posljednji put ostao bez leda prije oko 120.000 godina. Vrtoglavo zagrijivanje polarnog regiona povezano je s ekstremnim vremenskim prilikama.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here