Ovih OSAM stvari u kući mnogo su PRLJAVIJE od WC šolje, a četvrtu UVIJEK zaboravite da oribate!

0
1078

WC šolja mnogima je prva asocijacija na bakterije i prljavu površinu, mada se svi trudimo da je što češće ribamo. Ipak, u kući je toliko predmeta koji su daleko veći izvor zaraze i skupljaju mnogo više prljavštine od WC šolje, a neretko zaboravimo na njih. Evo koje stvari bi trebalo da ribate što češće kako ne biste ugrozili zdravlje.

1. Elektronski uređaji

Koristite mikrofiber krpu i blago sredstvo za dezinfekciju u zavisnosti od uputstva za upotrebu uređaja. Budite pažljivi kada budete čistili dugmiće.

2. Četkica za zube

Spuštajte dasku na WC šolji kad god puštate vodu i držite četkicu što dalje od nje. Potopite vrh četkice u tečnost za zube i ostavite da odstoji najduže 15 minuta, a menjajte je svaka tri mjeseca, nikako poslije toga.

3. Tepisi

Usisavanje nije dovoljno jer se nećete osloboditi bakterija koje se talože u njemu. Zato je neophodno da ga s vremena na vreme dubinski operete.

4. Torbe

Jednom nedeljno obrišite torbu krpom natopljenom vodom i deterdžentom. A kako biste bili sigurni, za dubinsko čišćenje koristite speciajlizovane proizvode.

5. Peškiri u toaletu

Osušite peškire brzo i potpuno nakon upotrebe kako biste sprečili nastanak i razvoj bakterija, a menjajte ih poslije svaka tri brisanja.

6. Krevet kućnih ljubimaca

Najbolje je da ga perete u veš-mašini na visokoj temperaturi. Obavezno nakon pranja sipajte u mašinu izbeljivač i deterdžent, pa uključite mašinu jedan krug praznu na 60 stepeni.

7. Odvod u kuhinji

Nemojte ga samo ispirati vrelom vodom. Bar dva puta nedeljno, nakon pripremanja sirove hrane, poprskajte antibakterijski sprej, ostavite da odstoji 10 minuta i isperite.

8. Sunđeri za pranje sudova i sušilice

Operite ih u toploj vodi deterdžentom, a onda ih potopite na desetak minuta u dezinfekciono sredstvo. Neki sunđeri i sušilice za sudove mogu se oprati i u mašini za pranje sudova. Takođe, gledajte da sunđere mjenjate na dvije nedelje.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here