NIJE SVE TAKO CRNO, U NEČEMU SMO I BRONZANI: BOSNA I HERCEGOVINA TREĆA U SVIJETU PO NEZAPOSLENOSTI

0
1170

 

Bosna i Hercegovina treća je zemlja u svijetu po nezaposlenosti, navodi se u izvješćima pojedinih svjetskih medija.
Najveća nezaposlenost u svijetu je u Džibutiju, potom u Kongu, a onda slijedi BiH, prenosi Večernji.ba

Iza nas su dalje u nezavidnom društvu gospodarstva Afganistana i Kenije.

Ovaj podatak ne navodi se samo u izvješćima medija, već njime barataju i službe za statistiku velikog broja zemalja svijeta i može se pronaći u njihovim publikacijama na internetu.

Grafika ispod pokazuje rangiranje zemalja po nezaposlenosti s internetske stranice Trading Economics. Isti podatak navodi se i na stranici organizacije World Top 20. Inače, treba objasniti kako postoje dva načina računanja nezaposlenosti.

Jedan način je zbroj osoba prijavljenih na zavod za zapošljavanje i upravo taj način računanja ovdje je korišten i po njemu je nezaposlenost u BiH veća od 40 posto.

Drugi način je takozvana anketa radne snage koja uzima u obzir da jedan broj ljudi koji su prijavljeni na zavod ipak radi.

Po toj anketi, koju provodi Agencija za statistiku BiH, nezaposlenost u BiH iznosi oko 27 posto i taj podatak najčešće se navodi u službenim izvješćima o nezaposlenosti u našoj zemlji, a njega isključivo koriste bh. političari kada govore o problemu nezaposlenosti.

Najmanju stopu nezaposlenosti u svijetu, prema objavljenim podacima, na ovim stranicama ima Katar, i to u postotku 0,10 posto, a zanimljivo je i to kako se na toj listi na zavidnom trećem mjestu nalazi Bjelorusija, čija stopa nezaposlenosti iznosi impresivnih 0,50 posto.

izvori:(Večernji.ba/SB)

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here