Napokon otkrivena prava istina o tome da li promena vremena utiče na zdravlje

0
544

Loading...

Da li je naše zdravlje zaista gore danima kada pada kiša?

Analizom i poređenjem informacija o potraživanjima Američkog zdravstvenog osiguranja koji su obuhvatili više od milion Amerikanaca starijih od 65 godina i podataka o vremenskim prilikama dobijenim od Nacionalne okeanske i atmosferske administracije, naučnici su pokušali da otkriju koliko je pacijenata posetilo lekara zbog bola u zglobovima ili u kičmi tokom kišnog i tokom dana bez kiše.

Ustanovili su da je, od više od ukupno 11 miliona pacijenata koliko ih je posetilo lekara, procenat onih koji su se žalili na kostobolju bio jednak tokom kišnog i u danima bez kiše.

Preciznije, u 6,35 posto poseta lekaru zokom kišnoga dana pacijenti su se žalili na bol u leđima i zglobovima, gotovo jednako kao i tokom dana bez kiše – 6,39 posto.

Naučnici su proverili i podatke iz prethodne nedelje, uzevši u obzir mogućnost da pacijent zbog bolova tada nije bio u stanju da stigne do lekara. I ponovo su proverili vremenske prilike, međutim, ni u tom slučaju nisu doveli u vezu bolove i vremenske prilike.

– Bez obzira na vremenske okolnosti, nismo pronašli korelaciju između padavina i poseta lekaru zbog bolova u zglobovima i kičmi, rekao je vođa studije i profesor zdravstvene politike na Univerzitetu Harvard Anupam Jena.

Njihov zaključak je sledeći: Bolni zglobovi i bolovi u koičmi vrlo su nepouzdani “prognozeri” kada su vremenske prilike u pitanju, kazao je Jena.

Loše vreme i bol

Podaci se poklapaju s rezultatima ranije sprovedenih australijskih studija naučnika sa Univerziteta u Sidneju, koji su upoređivali povezanost pojave bola u donjem delu leđa, artritičnom kolenu i druge bolesti vezane za lokomotorni sustav, s podacima o vremenu australijske Meteorološke službe.

Ustanovili su da nema nikakve povezanosti između vremenskih prilika i pojave bola, a podaci su prikupljeni među velikim brojem pacijenata i od njihovih lekara širom Australije.

Autori studije objasnili su i kako ljudi pažnju na bol više obraćaju u dane kada je vreme lošije, a ako je ono lepo i blago, ni njihov bol nije u prvom planu.

Međutim, ne slažu se svi stručnjaci s tim tvrdnjama. Dr Robert Šmering iz bolnice Beth Izrael u Bostonu tvrdi da je nemoguće dokazati suprotno jer uvek postoji mogućnost da određeni faktori vremenskih promena, poput barometarskog pritiska ili promene vlažnosti vazduha, utiču na osobe koje pate od artritisa.

Rezultati istraživanja objavljeni su u božićnom broju stručnoga medicinskog časopisa BMJ, u kom se najčešće objavljuju teme nešto “lakšeg” sadržaja.

(em-zabava.com/Telegraf.rs)

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here