NAKON OVOGA VAM NEĆE BITI TAKO UKUSNA: Nećete vjerovati od kojih nezdravih sastojaka se pravi Nutella

0
1024
Iako je riječ o jednom o najpopularnijih čokoladnih namaza na svijetu, nitko ne osporava činjenicu da Nutella nije baš zdrava. Zapravo, teglica od 400 g ovog čokoladnog savršenstva sadrži više od 227 g šećera, prenosi Mirror.

Iako to bez sumnje doprinosi njezinom ukusu, porcija od samo 20 grama zadovoljava dvije trećine našeg potrebnog dnevnog unosa šećera.

No, Nutella nije napravljena samo od šećera. Iako sadrži samo pet sastojaka, možda ćete biti iznenađeni kada vidite kako su ti sastojci raspoređeni. Pet sastojaka su palmino ulje, kakao, lješnjaci, obrano mlijeko u prahu i šećer.

Osim činjenice da je u Nutelli jako puno šećera, a vrlo malo lješnjaka, dodavanje palminog ulja kao sastojka izazvalo je kontroverze u prošlosti. Od maslaca od kikirikija do sapuna, palmino ulje se nalazi u stotinama hrane i proizvoda.

No, 2016. godine Ferrero (koji proizvodi Nutellu) morao se braniti od zahtjeva Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) koja je tvrdila da je palmino ulje kancerogeno.

– Proizvodnja Nutelle bez palminog ulja imala bi inferiornu zamjenu za pravi proizvod, to bi bio korak unatrag, rekao je Vincenzo Tapella iz Ferrera.

IZVOR; SB

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here