MIROSLAV NAM JE POSLAO SLIKU ČUDA OD 30 KG: IMA DŽINOVSKU LUBENICU, A NIJE MU JASNO KAKO ONA I DALJE RASTE (FOTO)

0
1149

Ove godine Miroslav je na svom imanju u Srpskoj Crnji uspeo da uzgaji oko devet velikih lubenica.
Miroslavu Harasimovu poljoprivredniku iz Srpske Crnje, godina po pitanju roda i više je nego blagodetna. Ovaj poljoprivrednik uz pomoć rada, truda i određenih agrotehničkih mera uzgajio je lubenicu tešku preko 30 kilograma. Kako nam priča Miroslav, u pitanju je sorta “Carollina cross”.Kod ove lubenice postoji još jedna neverovatna činjenica, a to je da ona raste i nakon što sazri.

– Ovo je vrlo retka sorta i ne može lako da se dođe do nje. Nakon tri godine uspeo sam da nabavim seme ove lubenice i to samo tri semenka. Kao što vidite narasla je do neverovatne težine, ima preko 30 kilograma. Ne znam u čemu je tajna ovih sorti da rastu nakon zrenja, poznato mi je da samo četiri sorte mogu da izrastu do džinovske kilaže.

Miroslav Harasimov poljoprivrednik iz Srpske Crnje Foto: Telegraf

Najkrupniji je plod lubenice “Carolina croos” i “crnog dijamant”, one su prepoznatljive po belim semenkama, objašnjava za portal “Telegraf.rs” ovaj poljoprivrednik.

Ove godine Miroslav je na svom imanju u Srpskoj Crnji uspeo da uzgaji oko devet velikih lubenica, ova tridesetkilašica ubedljivo je prednjačila po kilaži.

– Čovek se na greškama uči, pa sam tako i ja pogrešio što sam je posadio sa ostalim lubenicama.To je razlog zašto nisam mogao da primenjujem zaštitu zbog karence jer sa

 

m brao lubenice, a zbog mnogo padavina krenule su bolesti i štetočine (lisne vaši) – kaže naš sagovornik.Miroslav je seme lubenice zasadio proletos na parceli koja joj pruža dosta svetlosti. Lubenice vole svetlost, a temperatura tokom klijanja semena mora biti od 15 do 30 stepeni. Takođe, zalivanje je neophodno, naročito u zametanju ploda. Lubenica sazri u periodu od 80 do devedeset dana, tada je idealno vreme za njenu berbu.

Miroslav se ovolikom plodu ni sam nije nadao. Lubenica je toliko velika da će je biti dovoljno za pola sela. Sem lubenica, Miroslav se uspešno bavi povrtarstvom, gaji mnoge sorte povrća, paradajz, papriku, kupus, tikvu, a najpoznatiji je po svojim ljutim papričicama.Naredne godine Miroslav će okušati sreću i opet će zasaditi “Carolinu” ovaj put pokušaće da obori sopstveni rekord pa ide i do 50 kilograma.

Mnogi ga u selu zaustavljaju pa pitaju, kako mu je pošlo za rukom da uzgaji džinovsku lubenicu? Pa, ako Kikinda ima najveće ludaje, džinovsku mamutici, novokozaračku pitu od 30 metara, neka znaju da Miroslav ima najveću lubenicu na svom imanju u Srpskoj Crnji.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here