Ljekari započeli proteste jer im je država povećala plaće

0
933

Preko sedam stotina kanadskih ljekara, među kojima je 213 onih opće prakse i 184 specijalista, potpisali su otvoreno pismo u kojem su digli glas protiv povišica koje su nedavno ispregovarale njihove udruge.

Da, dobro ste pročitali, svi su se ti ljudi usprotivili bogatijim osobnim bankovnim računima, a povod je tome iskrena briga za dobrobit pacijenata i kolega, prenosi Folder.

“Povišice su time šokantnije jer su naše mnogobrojne kolege, od medicinskih sestara do ostalih zaposlenika u zdravstvu, suočene s vrlo teškim radnim uvjetima.

Također, zbog drastičnih rezova proteklih godina, ali i centralizacije moći u Ministarstvu zdravstva, stradali su pacijenti, kojima je uvelike otežan pristup potrebnim im zdravstvenim uslugama”, napisali su između ostaloga liječnici iz Quebeca, površinom najveće pokrajine u Kanadi.

U otvorenom su pismu zatražili da se novac predviđen za njihove povišice vrati u zdravstveni sistem, naravno upravo kako bi se olakšale muke drugima.

“Želja nam je ispuniti potrebe naših pacijenata bez toga da se djelatnici u zdravstvu iskorištavaju do krajnjih granica”, naveli su.

Prosječna godišnja ljekarska plaća u Kanadi iznosi 260,924 dolara (gotovo 318.000 KM), s naglaskom na to da je riječ o bruto iznosu iz kojeg valja izdvojiti poreze i troškove rada.

U tom je smislu jedan ljekar u maju 2016. godine izračunao da mu od 318.000 KM ostane gotovo 218.000 KM nakon što pokrije troškove rada, s time da u navedeni iznos nije uračunao porez.

Izvor: radiosarajevo.ba

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here