JEDETE LI DŽEM AKO SE NA VRHU UHVATILA SIVA, ČUPAVA BUĐ? Evo šta to znači, skoro niko ne zna pravi odgovor

0
605

BUĐ NA DŽEMU

Prvo treba da shvatite šta je buđ. To su uobičajene gljivice koje se uspješno razmnožavaju u hrani. Postoji mnogo vrsta gljivica. Među njima ima bezopasnih, opasnih i čak korisnih.

Štetne gljivice oslobađaju otrove u hranu. Obično utiču samo na ukus proizvoda, ali u najgorem slučaju možete se ozbiljno otrovati.

Buđ koja je zahvatila džem ukazuje na kršenje tehnologije kuhanja ili uslova skladištenja. Ovo je jasan signal da nešto nije u redu sa džemom.

Šta raditi sa plijesni

Samo laboratorijskim istraživanjem možete sa sigurnošću saznati kakva se buđ nalazi u vašem džemu. Jednostavno je nemoguće vizuelno odrediti stepen opasnosti bilo koje gljivice.

Izuzetno je važno zapamtiti da je ono što nađete na površini džema samo vidljivi dio gljivice.

Činjenica je da se većina toga već odavno proširila do samog dna. Zbog toga uklanjanje nekoliko kašika džema sa površine, od plijesni neće ga u potpunosti osloboditi gljivica.

Takođe, na žalost, mikrotalasno zagrijavanje, zamrzavanje ili čak ključanje neće ukloniti nastale plijesni. Nevjerovatno su postojane i nestaju samo pod uticajem veoma dugog tretmana na visokoj temperaturi.

Uzimajući u obzir sve prethodno navedeno, može se donijeti jedan zaključak: kada na džemu ugledate buđ, mirno ga pošaljite u kantu za smeće.

A u sljedećoj sezoni voća pripremite džem u potpunosti poštujući sva pravila. Pored toga, ne zaboravite da džem trebate čuvati u sobi u kojoj nema viška vlage i gdje direktna sunčeva svjetlost ne prodire.

Izvor: dnevni.rs

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here