Doručkujete žitarice jer mislite da su zdrave, a u stvari…

0
1277

Zob002-620x350

Većina ljudi doručkuje pahuljice sa mlekom ili jogurtom, ali to je nešto najnezdravije što možete da uradite svom organizmu. Čak rizikujete da se opasno razbolite, a evo i zašto

Sigurno ste bar jednom čuli od nekog starijeg u porodici da je doručak najvažniji obrok i da ni slučajno ne treba da ga preskačete. Ono što vam nisu rekli je da isto tako ne treba da doručkujetežitarice.

Mnogi od vas jedu prvo što dohvate ujutru, a najčešće su to razne žitarice. One su uvek tu i dovoljno ih je samo preliti mlekom ili jogurtom, piše Independent.

Ništa lakše, a naučnici tvrde i ništa nezdravije.

Nutricionisti su zabrinuti, jer većina proizvođača na kutijama ne piše baš sve sastojke koje poseduje smeša žitarica.

Naime, različiti tipovi muslija imaju dodatak šećera, prepuni su ugljenih hidrata, a čak sadrže imasti.

Na svakom pakovanju žitarica možete da pročitate o tome kako su one zdrav obrok, a u stvari sadrže visoku koncentraciju šećera u formi meda, suvog voća, pa čak i voćne sokove – zabrinuta je nutricionista Kristen Bek.

Prepečene žitarice su najopasnije jer sadrže masti i to one za koje se nekada tvrdilo da su bezopasne po organizam. Ipak, dokazano je da su zasićene masti jednako nezdrave kao i šećeri.

Medicinski stručnjaci upozoravaju da ovakvim principom ishrane povećavate rizik od oboljevanja od srčanih bolesti, kao i dijabetesa tipa 2.

Foto-ilustracija: Profimedia

Foto-ilustracija: Profimedia

Istraživanje sa Kornel univerziteta u SAD-u je pokazalo da žitarice nikako nisu dobar izbor za dijetu.

Naime, stručnjaci su ispitivali 200 porodica iz Njujorka i zaključili da oni koji imaju u kuhinji kutije sa žitaricama u proseku imaju 9 kg više od onih koji ne koriste tu vrstu namirnica.

Žitarice je u stvari najbolje jesti u malim količinama i to u međuobroku, odnosno za užinu.

(Telegraf.rs)

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here