DOKTORI UPOZORAVAJU: Ukoliko vam se lome nokti, trnu vam ruke i noge, stalno ste umorni…sigurno vam nedostaje…

0
1011

Proteine iz mesa nemoguće je nadoknaditi bilo kojom drugom namirnicom, a njihov nedostatak može uzrokovati tegobe.

Nema ništa loše u tome da meso nije svaki dan na vašem jelovniku. Zapravo, raznovrsna prehrana bogata voćem, povrćem, mahunarkama, žitaricama i drugim bezmesnim kulturama svakako je poželjna. Ali, ako ste naviknuti redovito jesti meso, tada će i samo tijelo za njime imati potrebu. I u tome nema ništa loše jer meso je najvažniji izvor proteina, i to nekih koje ne možemo pronaći ni u jednoj vrsti hrane.

Naravno, osim proteina, razne vrste mesa bogate su željezom, vitaminima, mineralima te zasićenim i nezasićenim masnim kiselinama, koje su potrebne da bi tijelo normalno funkcioniralo.

Osim znakova da vas meso neobično privlači, osjećate potrebu za njegovim mirisom i okusom, svakako su i drugi znakovi da vašem tijelu nedostaje mesnih proteina.
Evo, koji bi to mogli biti.

Osjećate se umorno

Ako se osjećate umorno, iscrpljeno i kada se odmorite, imate osjećaj kao da niste spavali, postoji mogućnost da vam nedostaju nutrijenti iz mesa. Crveno meso bogato je željezom,  koje je ključan u transportu kisika do svake stanice našeg organizma.

Trnci u rukama i nogama

Osim željeza, samo u mesnim proteinima može se naći vitamin B12 koji s folnom kiselinom sudjeluje u izgradnji i obnavljanju stanica organizma. Ne može se pronaći ni u jednoj drugoj prehrambenoj namirnici. Osim toga, njegov nedostatak u organizmu također može dovesti do pojave anemije.
Jedan od prvih znakova pomanjkanja vitamina B12 jesu trnci u rukama i nogama, te osjećaj neobičnog pečenja na tim mjestima.

Često ste bolesni

Također, ako ne jedete dovoljno proteina, može doći do pomanjkanja cinka, koji je jedan od najvažnijih minerala za zdravi imunitetni sustav.
Za zdravi imunitet, posebno u zimskim mjesecima kada nema na raspolaganju toliko drugih svježih namirnica, svakako u prehranu uključite redovitu konzumaciju mesa.

Krhki nokti

Jedan od znakova nedostatka proteina mogu biti krhki nokti koji lako pucaju.

Teško se oporavljate od ozljeda

Nedostatak proteina moguće je naslutiti i kada oporavak od ozljede mišićnog tkiva traje nekarakteristično dugo. Osim toga, nedostatak proteina može dovesti do češćih ozljeda tijekom sportskih i drugih fizičkih aktivnosti. Bez dovoljne količine proteina, mišićna se masa teže obnavlja i razvija, te češće dolazi do pucanja mišićnih vlakana.
Također, mogu se javiti i bolovi u mišićima koji nisu posljedica fizičkih aktivnosti, nego se pojave – ni iz čega…

Obilne mjesečnice

loading…

Obilne mjesečnice, čini se, mogu postati začarani krug iz kojeg se nije tako lako izvući ako se ne primijeni neka vrsta hormonalne terapije.
Naime, obilna mjesečnica može uzrokovati anemiju i pomanjkanje vitamina B kompleksa, što u sljedećem navratu mjesečnice može pojačati neugodne simptome. Redovitim konzumiranjem mesnih proteina donekle se može smanjiti, a kod nekih osoba i spriječiti taj začarani krug.

 

izvor: (SB/Zena)

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here