Budite oprezni: Djevojka napravila tetovažu od kane, pa zadobila teške plikove i rane

0
1268

Dvadesetdvogodišnja Sophie Akis sa porodicom je bila na odmoru u Maroku, te je na nagovor prodavača na štandu na plaži u Agadiru, odlučila napraviti privremene tetovaže od kane na rukama. Testirala je kožu i čekala je 24 sata prije nego što je napravila privremenu tetovažu od kane, prenosi “Daily Mail”.

“Mi smo velika azijska porodica i ovo nije prvi put da se Sophie tetovirala kanom. Često je radila tetovaže za vjenčanja i sve je uvijek bilo u redu. Kad je Sophie bila mlađa, loše je reagovala na farbe od kane, stoga sam htjela biti sigurna da će sve biti dobro te se testirala prije nego li je napravila tetovažu. Čekali smo 24 sata, nakon čega je napravila privremenu tetovažu. Svega par sati kasnije njene su ruke natekle te su joj se na rukama stvorili veliki plikovi i rane”, rekla je Sophijina majka Wendy, piše “24sata“…

Sophie je pomoć potražila u obližnjoj apoteci, nakon čega je ruke namazala specijalnom kremom, i previla ih dok ne stigne u Tursku gdje trenutno živi s mužem. Kad su supružnici sletjeli odmah su se zaputili u bolnicu gdje su ju tretirali i dali joj posebnu terapiju za ruke. Doktori su rekli kako je doživjela alergijsku reakciju te su rekli da joj ožiljci neće ostati će se pridržavati propisane terapije.

Stručnjaci širom svijeta upozoravaju da privremene tetovaže od kane mogu biti jako opasne te da neke vrste tetovaža mogu izazvati trajna oštećenja na koži.

Stručnjaci skreću pažnju na tintu od crne kane, koja ne postoji. Tvrde kako takva tinta sadrži parafenilendiamin (PPD), proizvod od katrana i kamenog ugljena koji je se koristi u bojama za kosu, ali može izazvati loše reakcije na koži.

Tetovaže vam mogu izazvati crvenilo, plikove, lezije, gubitak pigmentacije, ali i trajne ožiljke. Reakcije se može pojaviti odmah, nekoliko dana pa čak i nekoliko sedmica kasnije.

Pravu kanu od crne tinte, koja se prodaje kao kana, prepoznat ćete po intenzivnoj crnoj boji, ako tinta, brzo ostavlja trag na koži, najvjerojatnije je riječ o crnoj boji za kosu. Tradicionalna kana mora ostati na koži nekoliko sati prije nego ostavi trag na koži. Primarna boja tetovaže je narandžasta, a tek kasnije potamni.

Ako se boja za vašu kožu primi za manje od jednog sata, tada je najvjerojatnije riječ o PPD-u. Prava se kana dobija iz biljke te je zelenkasto smeđa. Miriše vrlo prirodno po boru ili nekim eteričnim uljima za razliku od PPD-a. PPD često uopšte nema miris, u slučaju da osjetite miris izbjeljivača ili amonijaka riječ je o boji za kosu.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here