Bogataš sinu pokazivao kako je biti siromašan, a sin ga zaprepastio….

0
4132
z.jpg-8
Ova priča o cijeni bogatstva je vrlo poučna i definitivno će promijeniti način na koji gledate na bogatstvo i život u cjelini.
Jednog dana, bogat čovjek je odlučio da povede svog sina na selo. Cilj ovog putovanja bio je da mu pokaže kako to izgleda biti siromašan. Oni su proveli nekoliko dana tamo i živjeli na farmi što bi se na način kako to žive siromašne porodice.
Kada su se vratili sa putovanja otac je pitao sina da li mu se sviđa. Sin je rekao da je putovanje bilo super! Kada su ga je pitao da li je vidio kakvi siromašni ljudi mogu biti, sin dao pozitivan odgovor.
Kada je otac pitao koja se pouka može izvući iz putovanja, sin je rekao:
___________________________________________________________
——————————————————————————————————
“Vidio sam da mi imamo jednog psa a oni su imali četiri. Mi imamo bazen koji doseže do sredine našeg vrta i oni imaju potok koji nema kraja. Mi imamo uvozne lampione u našem vrtu,a oni imaju zvijezde noću. Naša put doseže do dvorište, a oni imaju cijeli horizont.
Imamo mali komad zemlje za život, a oni imaju polja koje idu izvan našeg vida. Imamo sluge koji nam služe, ali oni služe drugima.
Kupujemo našu hranu, ali oni uzgajaju svoju. Mi imamo zidove oko naše imovine da nas zaštite, oni imaju prijatelje da ih zaštite. “Dečakov otac je ostao bez teksta. “To mi je pokazalo koliko smo zaista siromašni” – dodao je sin.
Mi često zaboravljamo stvari koje imamo i fokusiramo našu pažnju na ono što nemamo, umjesto toga.
Zaista sam zahvalan za ono što imam i ne zavidim na onome što nemam. Što više učim o mjestu na kojem sam i razumijem ono što zaista želim za moju porodicu i djecu, bolje odluke sam u stanju da donosim kao suprug i roditelj.
Kada razmišljam na koji način moje odluke mogu uticati na druge, ja sam u stanju da donosim bolje za moju porodicu, moj zajednicu, moju regiju, moju zemlju, i na kraju planetu. Ponekad nam je potrebno da sagledamo stvari iz dječije perspektive da se bi se podsjetili na stvari koje su zaista važne.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here