15 meseci nije okusio ni kap kafe i alkohola. Život mu se promenio iz korena

0
750

prestao piti kafu

Loading...

Ne možete da zamislite jutro bez kafe, a petak veče bez čašice alkohola? Tobijas je odučio da te navike izbaci u potpnosti. I već 15 meseci nije okusio ni kap alkohola ni kafe. Evo kakvo je njegovo iskustvo.

 

Za više od godinu dana bez alkohola i kafe, nisam primetio nikakve negative strane, a evo šta sam naučio:

 

UŠTEDEO SAM 1.000 DOLARA

Posle dva meseca primetio sam da imam 1000 dolara više na računu. Zvuči kao mnogo, ali kao se malo pozabavite matematikom, shvatićete da baš i nije.

 

Živim u Njujorku. da bih potrošio 1000 dolara na alkohol, potrebno je da trošim 33 dolara mesečno. Pod pretpostavkom da sam pio dva do tri  koktela dnevno, što je u proseku oko 10 dolara i to bez napojnice, računajući i poneku flašu vina koju sam kupio za kuću, lako se može doći do troška od 1.000 dolara.  Možda će neko pomisliti da je ova količina dnevno težak problem sa alkoholom, verujte mi da je to za Njujork više nego normalno. Takođe, kada izlazite napolje na piće, veće su šanse da ćete jesti u gradu. Pre nego što primetite, potrošite 1.000 dolara.

 

MANJE SAM TRAČARIO

Postoji jedna stvar koju sam jako brzo primetio, a koja je posledica manjka druženja:

 

1. Manje sam izlazio. Iscrpljujuće je iznova i iznova objašnjavati zbog čega ne pijem i da jedno piće NIJE OK.

2. Kada me neko pozove na piće, uglavnom sam odbijao, jer ne mogu da se nosim sa tračevima potpuno trezan.

3. Ako bih išao na piće, ostajao bih najduže sat vremena, jer toliko mogu da izdržim kao jedina trezna osoba u grupi.

4. Iako nikada nisam bio neki parti manijak, kada sam u potpunosti prestao da pijem, još manje sam izlazio. Zanimljivo je gledati kako navika da pijete polako nestaje. To me je nateralo da vidimo koliko je mojih prijateljstava zapravo zasnovano na zajedničkom pijančenju.

 

KVALITET SNA MI SE POBOLJŠAO

Izbacivanje alkohola iz ishrane, drastično je povećalo moj kvalitet sna. I ne pričam o samom pokušaju da  zaspem, mislim na kvalitet sna. Sigurno lakše i brže zaspeš uz čašu – dve vina ili piva, ali kvaliltet sna trpi. Bolje spavam i budim se sa više energije. Pre su mi jutra bila izgubljena, čak iako bih veče pre toga popio samo dva piva (ako ste u dvadesetim, ignorišite, vi još uvek ne osećate to).

 

MANJE KAFE, MANJE PANIKE, MANJE STRESA

Ovo je možda nešto više lično i ne utiče baš na svakog. Od kada sam prestao da pijem kafu, ostao sma opušteniji. Kafa me je uvek činila stresnim. Sam sam sebi povećavao nivo stresa i pritom sam upropastio svoj digestivni sistem. Sada leti pijem ledeni čaj, a zimi klasičan čaj. Otkrio sam da “idemo na kafu” je više socijalna aktivnost, nego što je stvarno posledica žudnje za kafom. Zadržite naviku da se družite, ali zamenite kafu nečim drugim.

 

Sve u svemu, jako sam zadovoljan svojom odlukom i nemam želju da ponovo počnem da pijem. Takođe, nikome ne govorim da treba da uradi isto. Ako ste zadovoljni kako stvari sada funkcionišu, nemojte nista da menjate. Ja sam svoju naviku promenio iz radoznalosti i sviđa mi se kao je ispalo.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here