NOVE PREPORUKE: Stručnjaci objavili 10 pravila kako živjeti zdravije! Evo šta morate izbjegavati da bi ostali zdravi

0
961
Svjetski fond za istraživanje raka tvrdi kako su i najmanje količine alkohola i prerađenog mesa štetne za organizam te povećavaju šanse za obolijevanje od raka.

Ni najmanje količine alkohola ili prerađenog mesa nisu sigurne za zdravlje, najnovije su upute Svjetskog fonda za istraživanje raka (WCRF) koji upozorava kako i najmanja količina pića ili kobasice povećava rizik za teške bolesti.

Svjetska organizacija objavila je plan u 10 točaka kojim ćete šanse za obolijevanje od raka smanjiti za čak 40 posto, a smjernice su napravili nakon analize podataka čak 51 milijuna ljudi te su ih iznijeli na Europskom kongresu o pretilosti koji se održao u Beču. Iako su stručnjaci u Velikoj Britaniji nedavno izjavili kako malo slanine ili kobasice u sendviču neće napraviti nikakvu štetu, WCRF upozorava da to nije tako. Oni tvrde kako je alkohol povezan s nastajanjem šest vrsta rakova te zbog toga preporučuju svima da piju isključivo vodu ili nezaslađena pića. Alkohol je tako povezan s nastajanjem raka želudca, debelog crijeva, dojke, jednjaka, jetara i grla.

– Čak i najmanja količina alkohola može povećati mogućnost za razvijanje nekih rakova. Ne postoji granica konzumacije koja je zdrava – ističe se u priopćenju WCRF-a, piše Telegraph. Dodaju kako ne postoji ni sigurna granica za uživanje u prerađenom mesu jer i komadić povećava šanse za nastajanje raka debelog crijeva. – Pojedinci trebaju slijediti sva naša pravila, a ne samo neka od njih. Najbolji savjet jest da se ne jede prerađeno meso jer se rizik povećava s konzumiranjem – kaže dr. Giota Mitou, direktor WRCF-a. Ovo su njihove smjernice za zdraviji život:

1. Održavajte zdravu težinu 2. Budite fizički aktivni, hodajte više, manje sjedite

3. Jedite hranu bogatu cjelovitim žitaricama, povrćem, voćem i mahunarkama. 4. Izbacite brzu hranu ili drugu prerađenu hranu bogatu masnoćama

5. Ograničite crveno ili prerađeno meso. Crvenog mesa jedite u vrlo malim količinama, a procesuirano izbacite 6. Izbacite zaslađena pića, pijte samo vodu ili nezaslađena pića

7. Ograničite konzumaciju alkohola, a da biste izbjegli rak, nemojte ga uopće piti

8. Ne koristite proizvode za prevenciju raka 9. Majke, dojite svoju djecu

10. Nakon dijagnoze raka, slijedite ove preporuke

izvor: SB

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here