Cijeli život krivo kuhate rižu, napravite OVO kad voda provri…

0
3011

Riža je zakon – za razliku od ostalih žitarica jednostavnije se priprema, njen škrob je lakše probavljiv, a urodi su veći. No baš kao i ostale žitarice ima jednu ključnu manu – nije baš dobra za vas. Potiče debljanje i povećava rizik od šećera tipa 2.

Izuzetno je štetna bijela riža – čašica ima 200 kalorija i to uglavnom “praznih” odnosno čisti škrob bez mnogo drugih hranjivih tvari.

No znanstvenici su dokazali kako jednim jednostavnim trikom možete prepoloviti kalorijsku vrijednost pa čak dodati riži druga hranjiva svojstvga.

“Kuhali smo rižu kao i obično, jedino smo u uzavrelu vodu, prije no što smo stavili rižu, dodali kokosovo ulje, oko 3 posto težine u odnosu na rižu. Nakon što je bila gotovam, pustili smo je u hladnjaku oko 12 sati” objasnio je dr. Sudhair James.

Što se u stvari događa?

Kuhanjem škrob u riži postaje izrazito lako probavljih, pa ga organizam lako pretvara u šećer, pa glikogen pa skladišti kao masti. Prženje ili drugi načini pripreme riže, međutim ne mijenjaju škrob i ostaje teže probavljiv.

“Dodavanjem lipida ( u ovom slučaju kokosova ulja, ali i druge masnoće služe svrsi) drastično smanjujete udio lako probavljivog škroba“objašnjava dr. Pusparajah Thavarajah i dodaje kako ulje reagira sa škrobom i mijenja njegovu strukturu. “Hlađenje pomaže učvrstiti škrob u njegovom ‘težem’ obliku, pa riža ostaje manje kalorična i nakon što ju ponovo zagrijete” dodaje prof. Thavarajah.

Izvor: magazin.net.hr

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here