VOĆNA REVOLUCIJA: Nova vrsta banana mogla bi spasiti stotine hiljada života

0
687

Loading...

Australijski naučnici su uspjeli da stvore banane koje su toliko bogate provitaminom-A, da je veoma vjerovatno da bi one ubuduće mogle spasiti živote stotinama hiljada djece koja umiru od nedostatka tog vitamina širom svijeta.

Nova banana ima jestivi dio zlatnonarandžaste boje, a nastala je preuzimanjem gena iz posebne vrste banana koja potiče sa Papue Nove Gvineje i koja je veoma bogata provitaminom-A.

Preuzete gene naučnici su iskombinovali sa, na svijetu najrasprostranjenijom sortom kevendiš banana.

Provitamini su supstance sa veoma malo vitamina ili bez njih, ali koje mogu da se konvertuju u nosioce vitamina. Vitamin A ostvaruje vitalne funkcije kod rasta i razvoja djece, u imunom sistemu kao i kod vida.

Nova revolucionarna vrsta banana razvijana je u posljednjih deset godina na Tehnološkom univerzitetu u Queenslandu, a istraživanje je finansirala Fondacija Billa Gatesa.

“Tokom godina samo razvili banane koje imaju visoke nivoe porivtamina-A, od čega i potiče njihova zlatnonarandžasta boja.

Ti rezultati daće ključan doprinos kvalitetnijoj ishrani među nekima od najsiromašnijih zajednica u Africi. Naša nauka radi.

Ovi elitni geni su poslati u Ugandu u epruvetama da bi bili ubačeni u tamošnje sorte banana”, rekao je vođa istraživanja za Newsweek.

izvor: (SB/B92/Indy100/Newsweek)

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here