Patite od nesanice? 15 trikova koji će vam pomoći da lakše zaspite

0
1100

nesanica1

Ako razlog što patite od nesanice nije neko zdravstveno stanje ili lekovi, najčešći uzrok je anksioznost, kažu naučnici. Nervoza i zabrinutost veoma će otežati san i onemogućiti vam da se opustite.
Mislili ste da nije moguće odlutati u snove čim dodirnete jastuk, ali ako se budete služili ovim naučno dokazanim metodama, koje uključuju tehnike opuštanja, imaćete san kao beba.
1) NATERAJTE SEBE DA OSTANETE BUDNI
Možda vam zvuči čudno, ali obrnuta psihologija je zaista delotvorna. Istraživanja na onima koji pate od nesanice su pokazala da kada im se naredi da leže u krevetu i da trude se da ne zaspe širom otvorenih očiju, utonu u san mnogo brže od onih koji nisu imli isto naređenje. Obrnuta psihologija nije dugoročno rešenje, ali može pomoći.
2) USTANITE I RADITE NEŠTO 10 MINUTA
Ako se probudite usred noći i ne možete ponovo da zaspite, ustanite i zaokupite se nekom aktivnošću, kao na primer slaganjem slagalice, a klonite se gledanja televizije. Krevet treba da bude mesto za spavanje, a ne za razmišljanje i brige, i zato je važno ustati iz kreveta kada ne možete da zaspite.
3) SAKRIJTE SAT

Ako se prevrćete po krevetu i ne možete da zaspite, gledanje na sat vam neće pomoći. Učinite sebi uslugu i sakrijte sat, jer stalno proveravanje vremena povećava stres otežavajući vam da se opustite.
4) RASHLADITE SOBU

 

Kada se spremate da utonete u san, temperatura vašeg tela blago se snižava. Ako rashladite sobu, ubrzaćete proces i pomoći vašem telu da prepozna da je vreme za spavanje.
5) PRESPAVANJA ISTUŠIRAJTE SE TOPLOM VODOM
Zagrevanje tela tuširanjem toplom vodom sat vremena pre spavanja, a onda ulazak u hladniju sobu pomoći će da se temperatura vašeg tela spusti brže. Istraživanja su dokazala da ovakvo ubrzano snižavanje temperature pomaže metabolizmu da se uspori i pripremi vaše telo za san.
6) SPAVAJTE SA OBUVENIM ČARAPAMA
Istraživanja švajcarskih naučnika pokazala su da su topla stopala i šake ključni faktori za dobar san. Usmeravanje protoka krvi ka ekstremitetima čini da se telo brže hladi.
7) ZARONITE LICE U LEDENO HLADNO VODU NA 10 SEKUNDI
Ako ste pre spavanja nervozni ili uznemireni, najbolji lek je da rashladite lice ledenom vodom. Ledena voda će sniziti otkucaje srca i krvni pritisak, i tako umireni ćete lakše zaspati.
8) KORISTITE METOD „4-7-8“
Ova proslavljena metoda će vam pomoći da zaspite za manje od minut vremena. Tvrdi se da ova tehnika opušta povećavajući nivo kiseonika u krvi i usporava puls. Evo kako izgleda:
1. postavite vrh jezika iza prednjih zuba gornje vilice, i držite ga tako tokom cele vežbe.
2. potpuno izdahnite kroz usta, praveći jak šum.
3. zatvorite usta i udahnite tiho kroz nos, dok u sebi izbrojite do četiri
4. zadržite dah dok ne izbrojite do sedam
5. potpuno izdahnite na usta, praveći jak zvuk dok izbrojite do osam
6. ponovite ciklus još tri puta, dok ne napravite ukupno četiri udisaja

 

9) ISPUNITE SPAVAĆU SOBU MIRISOM LAVANDE


Ne samo da lavanda divno miriše, već aroma ove biljke smiruje nerve, snižava krvni pritisak i opušta. Udišite eterično ulje lavande tri puta po dva minuta pred spavanje u razmacima od 10 minuta i obezbedićete sebi dubok i čvrst san.
10)  ZAMISLITE VAŠE OMILJENO MESTO

 

Mnogo bolje od brojanja ovčica, zasigurno je zamišljanje ambijenta koji vas čini smirenim i srećnim. Cilj je da ovom tehnikom smetnete s uma brige i razmišljanja, a ta opuštajuća scena će vam pomoći da utonete u miran san.
11)  SLUŠAJTE MUZIKU
Slušanje klasične muzike pored toga što ublažava simptome depresije pomaže u borbi sa nesanicom.

 

12) VEČERAJTE UZ UPALJENJE SVEĆE
Kada se radi o spavanju, što manje izlaganje plavom svetlu televizora ili računara to bolje. Priuštite sebi romantičnu večeru uz blagu svetlost sveća posle koje ćete brzo utonuti u san.
13)  PRAVITE MEHURE OD SAPUNICE
Ukradite od dece plastičnu bočicu za pravljenje mehurića, i uverite se kako pravljenje mehurića pre spavanja koje deluje blago hipnotišuće i tera vas da dišete duboko, pomaže vam da umirite telo i um.
14)  VEŽBAJTE PROGRESIVNO OPUŠTANJE
Kao način da brže zaspite, preporučuje se progresivno opuštanje i napinjanje mišića, koje će opustiti vaše telo. Ova metoda samostalno nije dovoljna, ali u kombinaciji sa nekom od ostalih daje odlične rezultate.
15)  AKUPRESURA – DODIR KOJI OPUŠTA
Izvedena od akupunkture, akupresura je tehnika alternativne medicine bazirana na kineskoj medicinskoj teoriji da mrža energije teče kroz specifične tačke u vašem telu. Pritiskanjem tih tačaka vraća se ravnoteža i reguliše stanje uma, tela i duha.

 

 

Pratite sledeće korake:

 

 

– nežno pritisnite malo udubljenje smešteno između obrva, tačno iznad nosa i držite jedan minut.
– Između prvog i drugog nožnog prsta postoji malo udubljenje. Pritisnite to mesto nekoliko minuta dok ne osetite tup bol
–  zamislite da vaše stopalo ima tri dela, od vrhova prstiju do kraja pete. Pronađite tačku udaljenosti jedne trećine od vrhova prstiju i pritisnite taban odozdo na tom mestu i tako držite nekoliko minuta.
– masirajte oba uha jedan minut.

 

zena.blic.rs

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here