OVU RUPICU IZNAD UHA imaju samo posebni ljudi! A zapanjiće vas odakle ona tu! – Da li ste vi među njima?

0
490

Da li ste vi primetili nešto neobično iznad jednog uha? Možda ovakvu rupicu? Ukoliko je ugledate, vi ste zaista posebni! Jer ta rupica govori nešto o evoluciji ljudske vrste.

Mali procenat populacije rođen je s preaurikulnim sinusom, rupicom pored spoljne ivice uha, navodi Business Insider.

Obično se nalazi između lica i hrskavica uha. Tehnički, reč je o urođenom poremećaju ili defektu.Prvi put ga je dokumentovao Van Husinger 1864. godine. Evolucijski biolog Nil Šubin tvrdi kako bi te rupice mogle biti evolucijski ostatak ribljih škrga. Uopšteno gledano, ova rupica ne predstavlja poseban problem, ali ako se sinus inficira ili se pojavi cista, neophodan je tretman isušivanja sinusa ili njegovo potpuno uklanjanje.

Kada je reč o rasprostranjenosti ove neobične rupice, nju ima između 0,1 i 0,9 odsto stanovništva Evrope i SAD, oko 2,5 odsto populacije Tajvana ima tu rupicu, dok se kod nekih afričkih plemena taj procenat kreće i oko 10 odsto.

Preaurikulni sinusi se često prenose sa generacije na generaciju. Mogu se pojaviti samo na jednom ili na oba uha, ali naučnici su otkrili kako se ipak češće pojavljuje na desnoj strani glave

izvor: (Telegraf.rs)

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here