Namirnice poskupljuju zbog goriva

0
961

Samo za mjesec dana benzin i dizel skočili 4,5 %, odnosno 6,2, i to će se najpre odraziti na cijenu hrane na zelenim pijacama, ali i autobuske karte

Rast cijena benzina i dizela, koje su za poslednjih mesec dana skočile za 4,5 odsto, odnosno za 6,2, najpre će se odraziti na poskupljenje voća i povrća na zelenim pijacama, kao i autobuskih karata i transporta uopšte, i to za isti procenat za koji je poskupelo gorivo, smatraju sagovornici Kurira.

 

Pojedini autobuski prevoznici su, poput “STUP Vršac” i “ATP Pančevo”, poskupeli karte za 10 do 25 odsto, pravdajući to činjenicom da ih tri godine nisu menjali. Veće cene prevoza traže i članovi Udruženja prevoznika, koji su najavili štrajk i obustavu prevoza robe ukoliko im kompanije i agencije ne povećaju cenu prevoza.

Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta potrošača Srbije, smatra da bi Vlada Srbije morala da reaguje i smanji visinu akciza na gorivo za onoliko koliko su joj porasli prihodi od PDV u budžetu zbog porasta cena naftnih derivata, jer će u suprotnom doći do talasa poskupljenja svih proizvoda.

– Povećanje cene goriva uslovljava opšti rast cena svih proizvoda u kojima je trošak goriva prisutan kao ulazna stavka. Prvo će reagovati zelene pijace povećanjem cena voća i povrća zbog povećanih troškova proizvodnje i transporta. Stopa rasta cena biće na nivou stope rasta cene goriva bez obzira na procenat koji gorivo čini u strukturi cene. Ako je cena goriva povećana za osam odsto, proizvođač će za isto toliko povećati cenu proizvoda iako mu gorivo čini jedan ili dva odsto cene. Porašće i cene drumskog prevoza, kao i drugih roba i usluga u kojima je gorivo ulazni parametar – kaže Bogosavljević.
Ekonomista Ivan Nikolić ističe da porast cene goriva može uticati na turiste da zaobilaze Srbiju u tranzitu.

– Gorivo je značajno u formiranju indeksa tržišnih cena, ali zbog zaista niske inflacije u Srbiji nema nikakvih rizika da će cena goriva uticati na rast inflacije u većoj meri. U ovom trenutku treba razmišljati o tome da zbog većih cena goriva u Srbiji nego u okruženju može doći do promene rute turista prema moru u Grčkoj i Turskoj. Možda će početi da izbegavaju Srbiju – kaže Nikolić i dodaje da bi država mogla da snizi akcize kao kompenzaciju za veći priliv u budžet od PDV zbog visoke cene goriva.

Iz Ministarstva finansija još nema reakcije na zahteve građana i privrede da se akcize na gorivo smanje.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here