KVRŽICE I SVRABEŽ DOJKI! – BACITE PONEKAD POGLED NA BRADAVICE: OTKRIT ĆE VAM ŠTOŠTA O VAŠEM ZDRAVLJU!

0
1142

Loading...

Kao i grudi, i bradavice bi svaka žena trebala redovito pregledavati kako bi na vrijeme uočila eventualne promjene koje mogu upućivati na neke zdravstvene probleme. Ovo je sve što morate znati o bradavicama.

Svaka žena trebala bi jednom sedmično raditi samopregled grudi, uključujući i bradavice, kako bi na vrijeme uočila moguće promjene na dodir i u izgledu grudi i bradavica. Donosimo 7 činjenica o bradavicama koje bi trebala znati svaka žena.

1. POJAVE na bradavicama koje ne smijete ignorirati:

– krv

– iscjedak

– promjene na koži koje ne prolaze

– abnormalne kvržice

– miris

– neuobičajena bol

2. AREOLA okružuje bradavicu i kod svake žene je drugačijeg oblika, veličine i teksture. Sitne kvržice na areoli sasvim su normalne i njihova veličina kao i broj mogu varirati ovisno o temperaturi i količini vlage. Broj kvržica može se mijenjati, ali ako primijetite novu kvržicu koja ne prolazi posjetite ljekara.

Boja areole može se promijeniti tijekom trudnoće kada često potamni. Ta pojava je također potpuno normalna, kao i to da bradavice trajno ostane tamnije. Pročitajte i 23 stvari koje dojke otkrivaju o vašem zdravlju.

3. DLAKE NA BRADAVICI normalna su pojava i počnu rasti tijekom puberteta. Međutim, na povećani rast dlačica treba obratiti pažnju jer to može upućivati na zdravstveni problem poput sindroma policističnih jajnika.

Također, u redu je odstraniti dlačice na bradavici. Najbolji način da to napravite, a da ne iziritirate ili oštetite osjetljivu kožu bradavice je da dlačice počupate pincetom.

4. SVRBEŽ NA I OKO BRADAVICE može upućivati na druge zdravstvene probleme, ali najčešće nije riječ o ničem ozbiljnom. Uzrok svrbeža može biti i sredstvo za tuširanje ili grudnjak. Ako svrbež ne prolazi ili je popraćen boli i/ili iscjetkom iz bradavice posjetite ljekara.

5. TOKOM MENSTRUACIJE normalno je da su bradavice bolne i osjetljivije na dodir, a razina osjetljivosti ovisi od žene do žene. Ako povećana osjetljivost bradavica ne prođe nakon menstruacije, obratite se liječniku. Tokom menstruacije i bolne grudi su normalne pojava, a ovo je 7 razloga zbog kojih vas bole grudi.

6. DOK DOJITE normalno je osjetiti bol ili nelagodu. Kako biste smirili bolne grudi i bradavice mogu pomoći umirujući losioni i paracetamol. Vrlo je važno da tijekom dojenja nosite grudnjak koji će odgovarati veličini i obliku grudi u to vrijeme. Dobra potpora tijekom dana pomoći će da vas grudi manje bole dok dojite. Kod dojenja može vam pomoći i narodni lijek za najbrže ublažavanje upaljenih i bolnih grudi.

7. U MENOPAUZI normalno je da su bradavice suše i da se na njima pojave sitne pukotine jer koža gubi elastičnost zbog smanjenja estrogena. Njegujte bradavice hidratantnom kremom te ih mažite nježnim pokretima. No, menopauza ne mora biti jedini uzrok suhoće bradavica i ako vas to brine, potražite pomoć ljekara.

depo.ba

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here