SPASITE BUBREGE DOK JE VRIJEME: Ukoliko primijetite ove simptome odmah se javite liječniku!

0
1196

Bolesti bubrega nastaju kada dođe do oštećenja bubrega.

Zbog toga mogu odjednom ili postupno izgubiti sposobnost obavljanja vitalnih funkcija. Otpadne tvari i višak tekućine tada se nakupljaju u tijelu, izazivajući razli­čite simptome, posebno naticanje ruku i nogu, zadi­hanost i čestu potrebu za mokrenjem. Ako se ne liječe, oboljeli bubrezi mogu prestati funkcionirati. Prestanak funkcioniranja bubrega vrlo je ozbiljna i moguće smrtonosna pojava.

Simptomi:

česta žed i potreba za mokrenjem

prolazak vrlo malih količina mokraće

oticanje, posebno ruku i stopala, natečenost oko očiju

neugodan okus u ustima i zadah nalik na mokraću

stalna slabost i zadihanost

gubitak teka

postupno povišenje krvnog tlaka

bljedilo kože

izrazito suha koža koja stalno svrbi

u djece povećana slabost i pospanost; smanjen tek; i povremeno usporen rast

Liječenje:

Ako vam je dijagnosticiran jedan od više ozbiljnih oblika bolesti bubrega, liječnik vam može propisati nekoliko lijekova. Budući da je visok krvni tlak i uzrok i simptom ovoga stanja, vjerojatno ćete dobiti recept za inhibitore enzima pretvorbe angioten­zina (ACE inhibitori) koji če usporiti stupanj ošte­ćenja bubrega ili diuretik, koji će sniziti krvni tlak. Da biste održali ravnotežu kemijskih tvari u organiz­mu, koja može biti opasno poremećena zatajenjem bubrega, možete takoder dobiti lijekove kao što su natrij polistiren sulfonat, koji smanjuje količinu kali­ja , i kalcijevcitrat, koji zaustavlja apsorpciju fosfora u trbuhu.

 

Ako se analizom krvi utvrdi da je broj vaših crvenih krvnih zrnaca nizak, liječnik može propisati lijek sa sastojkom željeza da bi se ponovno izgradile tje­lesne zalihe eritroproteina, prirodne tvari koja iz­građuje krv. Liječnik vam takoder može preporučiti da uzimate kalcij da biste zaštitili kosti od slabljenja, što je čest popratni učinak kronične bolesti bubrega. Buduči da se mnogi lijekovi izlučuju kroz bubrege, trebat ćete se takoder savjetovati sa svojim liječni­kom prije nego što počnete uzimati bilo kakve lije­kove koje možete nabaviti bez recepta. Možda će vam reći da izbjegavate ibuprofen i paracetamol, za koje se smatra da možda pridonose bolesti bubrega.

 

Iako ovaj pristup ostaje sporan u konvencional­nim medicinskim krugovima, sve veći broj liječnika potiče promjene u prehrani pri liječenju kronične bolesti bubrega.

izvor: (SB / Kiwi)

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here