ZAŠTITITE RUŽE OD HLADNOĆE: EVO KAKO DA IH PRIPREMITE ZA ZIMU!

Posted on Mar 12 2018 - 8:17pm by Mirela Mirelic

Da biste imali lijepe i bogate ruže za vrijeme ljetnih dana, onda je neophodno najprije da ih pripremite za zimu. Sve je to veoma lako i potrebno je samo da poslušate neke od naših savjeta. 

 

 

 

Iako mnogi posade ruže u proljeće, to ipak nije najbolje vrijeme i nije preporučljivo, nego ovaj postupak trebate da radite u jesen. U proljeće je zemlja jako suha i ruže mogu lako da se ne omlade, odnosno da se smrznu.

Vrijeme za obrezivanje ruža svakako je onda kada su one procvjetale, tako da ne morate to raditi prije vremena.

 

Veoma je bitno da zemljište pripremite za njihovu sadnju i nipošto ne smijete da budu okrenute prema sjeveru, jer to uglavnom bude osnovni razlog zbog kojeg ne uspiju i osuše se.

 

 

Najbolje mjesto koje možete izabrati za sadnju ruža jeste ono gdje ima mnogo sunčeve svjetlosti, jer je mladici potrebno oko osam sati sunčeve svjetlosti, kako bi ona mogla rasti i najzad procvjetati.

Između dvije sadnice ostavite dovoljno prostora, jer njima to odgovara, tako da je preporučljivo da se između njih nalazi barem 30 cm slobodnog prostora.

 

Ono što obavezno morate uraditi jeste da prije nego zasadite ruže, neko vrijeme ih ostavite u posudi sa vodom, jer će na taj način doći do natapanja korijena, što će kasnije omogućiti da biljka bolje uspije.

 

 

 

 

 

Leave A Response