Uzela je 19 plastičnih boca i zalijepila ih. Kad vidite rezultat, odmah ćete uraditi isto!

Posted on Oct 31 2017 - 11:18pm by Mirela Mirelic

Ne predstavljaju sve plastične boce povratnu ambalažu. Neke se mogu odnijeti u supermarket i za njih dobiti novac jer se dalje recikliraju. Ali umjesto što bi ih bacili možete ih iskoristiti za neke veoma zanimljive stvari. Jedan od primjera je ova stolica napravljena od skrivenih boca za vodu.

Ono što trebate je:

  • Plastične boce, sve moraju biti iste veličine ( broj zavisi od toga koliku stolicu želite)
  • Selotejp traka
  • Šperploča
  • Vata
  • Materijal za punjenje
  • Tkanina kojom ćete obložiti stolicu

A evo i kako:

Prvo, poredate sedam boca tako da je jedna od njih u sredini a ostalih šest oko nje. Zalijepite ih selotejp trakom kako bi ih učvrstili.

Sada napravite jos jedan red boca oko prvih sedam. Ove također trebate učvrstiti selotejpom. Ovaj broj boca je dovoljan za stolicu prosječne veličine.

Sljedeći korak je priprema šperploče. Izrežite dva kruga koji su otprilike dva i po centimetra većeg promjera nego prsten plastičnih boca.

Uz pomoć bušilice potrebno je zavrnuti jedan dio šperploče za gornju, a drugi dio za donju stranu boca.

Sada možete obložiti boce nekim mekim materijalom poput vate. Obložite tako da materijal prelazi šperploču sa obje strane kako bi se materijal mogao učvrstiti preko rubova. Zatim možete prčvrstiti vatu za šperploču uz pomoć heftarice.

Sada možete dodati materijal za sjedenje na gornju stranu stolice kako bi imali mekan dio za sjediti. Jednostavno pritisnite materijal na šperploču…

… zatim sašijte višak materijala sa dugim nitima kako bi sve ostalo zajedno, slobodno koristite dosta konca kako bi sve bilo čvrsto.

Sada je ostalo još samo da obložimo stolicu vanjskim materijalom. Jednostavno izmjerite obim i visinu stolice i izrežite materijal po tim dimenzijama. Također ostavite viška materijala sa obje strane ponovno.

Kada ste završili sa pravljenjem ove presvlake vrijeme je da se izreže materijal za gornji i donji dio.

Sada kada je gornji dio zašiven jednostavno povučete presvlaku preko okvira stolice.

Sada možete ili zaheftati ili zašiti donji dio stolice.

I još samo prekrijete donji dio istim materijalom. I to je to, vaša nova stolica napravljena od plastičnih boca spremna je za prvo sjedenje!

Gledajući u ovu stolicu teško je zamisliti da je napravljena od gomile plastičnih boca.

Cijeli proces možete pogledati ovdje:

Posebna stvar kod ove stolice je to da možete prilagođavati veličinu jednostavno dodavajući ili oduzimajući broj boca. Možete također koristiti i vodootporni materijal kako bi napravili dekorativne stolice za dvorište ili druge materijale kako bi se uklopile u uređenje vašeg doma. Ove stolice nisu samo lake kao pero nego i pomažu u smanjenju otpada. Veoma pametna ideja, zar ne mislite tako?

 

Leave A Response