STRUČNJACI OTKRIVAJU KAKO DA SPRIJEČITE DA VAM KOSA PRERANO OSIJEDI

Posted on May 28 2018 - 6:05am by Mirela Mirelic

Britanski dermatolozi su uradili niz eksperimenata kada su pronašli da do pedesete godine starosti, čak 50 posto svjetske populacije ima najmanje 50 posto sijede kose. Riječ je o prirodnom procesu koji se zove depigmentacija, a često sijeda kosa počne da se pojavljuje u 20. i 30. godinama života.

Portal Bright Side piše da će kosa u periodu od deset godina u potpunosti osijediti, a obično stres utiče na ubrzanu promjenu strukture dlake.

Razlozi zašto se javlja sijeda kosa mogu biti razni. Prvo je riječ o genetici – ako je većina članova vaše porodice osijedilo u ranim godinama, onda je velika vjerovatnoća da ćete I vi. Takođe pojavu sijedih dlaka mogu izazvati problemi sa tiroidnom žlijezdom, deficit vitamina B i gvožđa u krvi, uzimanje određenih lijekova, loša ishrana, I pušenje koje utiče na protok kiseonika.

Kako da se borite sa sijedima i da spriječite njihov nastanak?

Promijenite ishrani i uključite povrće, voće i hranu bogatu vitaminom B12 (riba i druga morska hrana, mlijeko, jaja, piletina), B9 (riža, bubrežasti pasulj, sočivo), bakar i gvožđe (indijski orah, badem). Ne samo da ćete tako osigurati viši nivo proteina i vitamina koji će pomoći vašoj kosi, već ćete pomoći tijelu da zadrži oblik.

Posjetite ljekara i provjerite svoje zdravlje, posebno rad tiroidne žlijezde. Ljekarskim pregledom možete da utvrdite problem koji možda niste ni primijetili.

Uvedite masažu tjemena glave- tako ćete povećati protok krvi u folikulama dlakeIzaberite modernu frizuru. Kratka kosa uvijek izgleda odlično, lako je njegovati i vizuelno povećava volume. Druga opcija je da izaberete stepenasti duži bob. Ova frizura odgovara gotovo svim oblicima lica i može se stilizovati na razne načine, prenosi B92.

Koristite maske za kosu. One će nahraniti korijen dlake. Prijedlog je da napravite masku od dvije kašike kokosovog ulja i sok od pola limuna. Ostavite da odstoji na glavi oko 10 minuta. Masirajte tjeme i isperite kosu.

Nemojte sakrivati sijedu kosu. Veliki broj poznatih ličnosti, poput Richard Gere i George Clooneya ne skrivaju niti boje svoju sijedu kosu. Zapravo, siva kosa je u posljednjih godina bila veoma popularna zahvaljujući Instagramu, pa ju je čak i manekenka Cara Delevingne nosila.

Leave A Response