STIŽE TOPLOTNI VAL IZ AFRIKE Čekaju nas paklene temperature do 44 stepena?

Posted on Jul 31 2017 - 1:11pm by Mirela Mirelic

Pred nama je vrhunac ljeta uz novi toplotni val koji će ponegdje zasigurno oboriti dosadašnje temperaturne rekorde. Pakleno vruće bit će diljem Sredozemlja. Kako javlja Istramet, prema jutrošnjim prognozama temperature zraka bit će neuobičajeno visoke za doba godine od južne Španjolske do središnjeg dijela Turske. Pritom će odstupanje od prosjeka prema svemu sudeći biti najizraženije upravo u Italiji te nad našim područjem.

U Slavoniji će toplotni udar biti najintenzivniji. Prema američkom prognostičkom modelu GFS, sljedeće subote , 05.08., temperatura će na krajnjem istoku Hrvatske popeti sve do 44°C. Itso važi i za sami sjeverozapad Srbije.

Iako nas vrhunac toplotnog vala prema ovom modelu očekuje krajem iduće sedmice, vrlo vruće vrijeme uz maksimalne dnevne temperature zraka iznad 35°C zadržat će se danima. U Zagrebu i Sarajevu se tako temperatura neće spuštati ispod 35 stepeni od utorka nadalje.

Toplotni val, koji počinje u nedjelju, bit će neuobičajeno dugotrajan tako da ćemo na blago popuštanje vrućina morati pričekati barem 7 dana.

I prema prognozi Europskog centra za srednjeročnu vremensku prognozu (ECMWF), iznadprosječno visoke tremperature trajat će danima.

Leave A Response