Stiglo upozorenje: Pripremite se na snijeg, minuse i jak vjetar!

Posted on Dec 7 2017 - 6:44pm by Mirela Mirelic

IPTV

Kantonalna uprava civilne zaštite uputila je danas preporuke pravnim i fizičkim licima u Kantonu Sarajevo (KS) za preduzimanje preventivnih mjera zaštite i spašavanja od sniježnih padavina, niskih temperatura i jakog vjetra, zbog činjenice da se u narednom danima očekuje pogoršanje vremenskih prilika u BiH, prenosi Anadolu Agency (AA).

Prema informacijama dostavljenim iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH za dane vikenda pogoršanje vremenskih prilika bit će praćeno obilnijim sniježnim padavinama, čija visina bi mogla biti između 15 i 35 centimetara, a predviđaju se i niske temperature zraka. Početkom naredne sedmice izdato je crveno upozorenje zbog mogućnosti pojave jakog olujnog vjetra sa orkanskim udarima za područje cijele Bosne i Hercegovine.

Iz Kantonalne uprave civilne zaštite poručili su da su sva pravna i fizička lica obavezna da odmah preduzmu neophodne preventivne mjere zaštite od visokog snijega, niskih temperatura i jakog vjetra, a što je u skladu s njihovim nadležnostima i obavezama propisanim Zakonom o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća.

To podrazumijeva obavezu pripreme adekvatnih snaga i neophodnih materijalno-tehničkih sredstava. Iz Uprave naglašavaju da će se na ovaj način stvoriti pretpostavke za efikasnije i brže reagovanje svih subjekata sistema zaštite i spašavanja te izbjeći velike materijalne štete.

Podsjećaju sva pravna i fizička lica i na obaveze koje su im predviđene Zakonom o komunalnoj čistoći i Zakonom o upravljanjem zajedničkim dijelovima zgrade koji propisuju poduzimanje mjera na uklanjanju snijega, skidanju leda i ledenica.

Posebno apeluju i na pravna lica koja imaju potpisane sporazume, odnosno ugovore sa svim nivoima vlasti, da pripreme adekvatnu mehanizaciju i da na vrijeme reaguju na najavljene sniježne padavine.

Izvor: Anadolija

IPTV

Leave A Response