Probajte ova prirodna sredstva koja smanjuju znojenje

Posted on Jul 30 2018 - 4:28pm by Mirela Mirelic

Znojenje je prirodni pokušaj tijela da spusti tjelesnu temperaturu. I dok fizički napor kao i boravak u toplom prostoru uzrokuju pojačano znojenje, ono se neretko manifestuje i u situacijama poput stresa i napetosti.

Mi smo za vas izdvojili 4 prirodna saveznika u borbi protiv znojenja, koja će nam u mnogome olakšati predstojeće ljetnje dane:

1. Jabukovo sirće

Jabukovo sirće djeluje kao prirodni dezodorans jer uništava bakterije. Dovoljno je da jednom dnevno njime prebrišete pazuhe. Suv tufer natopite mješavinom jabukovog sirćeta i vode u odnosu 2:1, pa prebrišite površine tijela na kojima se učestalo i jako znojite. Postupak ponovite svako veče pred spavanje.

2. Soda bikarbona

S obzirom na njeno pakovanje, možete je uvijek imati kod sebe, pa je ona najčešći i najefikasniji saborac u borbi protiv znojenja. Dodajte prstohvat sode bikarbone u malo vode ili na vlažne prste i nanesite ispod pazuha. Istrlajte kožu, ostavite da se osuši i papirnom maramicom uklonite ostatak praška.

3. Crni čaj

Tanin, kojim crni čaj obiluje, sadrži kiselinu koja djeluje kao prirodni antiperspirant. Na taj način utiče na žlijezde i smanjuje preterano znojenje. Skuvajte pola šoljice vode i u nju dodajte crni čaj. Nakon jednog minuta izvadite vrećice i odložite ih na tacnicu da se ohlade. Stavite vrećice ispod pazuha ili na područje na kom je znojenje pojačano, ostavite da deluje 5 minuta pa ih uklonite.

4. Limun

Limun se dosta dugo, kroz istoriju koristio za kontrolisanje tjelesnih mirisa, pa i protiv pojačanog znojenja. Citrična kiselina ubija bakterije, pa limun djeluje kao prirodni dezodorans, ali nakon tretiranja kože limunom trebalo bi izbjegvati odlazak na sunce.

Limun isjecite na pola i polovinom istrljajte pazuhe. Ostavite da djeluje 15 do 30 minuta pa isperite kožu hladnijom vodom.

Možda Vas zanima  Riješite se masne kose uz jednostavan trik

(lepotaizdravlje.rs)

Leave A Response